Anmeldelse

Mennesket

Illustreret opslagsværk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et leksikon om os selv.

Denne godt 500 sider tykke bog er en af dem, man vil vende tilbage til gang på gang, når man lige skal slå noget op, og så ende med at sidde og bladre og læse i om dette og hint en times tid. Illustrationerne fanger øjet og understøtter teksten godt.

Bogen er delt op i otte hovedafsnit. Menneskets oprindelse, fra Afrika til det moderne menneske. Kroppen og dens opbygning, fra dna over fysiologi til forplantning - de flotte illustrationer kan inspirere enhver biologilærer. Derefter det mere abstrakte, nemlig begreber som bevidsthed, læring, hukommelse, fantasi, følelser og tanker. Afsnit fire om menneskets livscyklus beskriver, hvordan barndom, ungdom, familie, alderdom, fødsel og død indgår på forskellige måder i forskellige samfund rundt omkring i verden.

Afsnit fem og seks om samfund og kultur kommer omkring økonomi og velfærd, sociale strukturer, tro, kommunikation med mere, alt sammen eksemplificeret ved forskellige folk i verden. Disse to afsnit gaber over (for) meget, og resultatet er temmelig overvældende, lidt rodet og temmelig uoverskueligt.

Det mest omfattende afsnit er afsnittet om verdens folk. Ud af verdens 6.800 folk har man udvalgt 300 - fordelt på de forskellige verdensdele. Hvert folks særlige karakteristika er kort beskrevet. Danskerne er sandelig også med og beskrives blandt andet som "et tolerant folk". Det siger sig selv, at beskrivelserne er korte, og at udvalget af folk langtfra er fyldestgørende.

De sidste ti sider af bogen er helliget "Fremtiden", og her konkluderes det, at der må være grund til "forsigtig optimisme".

Alt i alt en dejlig bog, som bør stå på skolebiblioteket. Dels kan den bruges af de ældste elever som opslagsværk, dels kan den bruges af de yngre til at blive fanget af alle aspekter af mennesket, også selv om teksten er for svær for dem. Det handler jo om os.