Formand for fagligt samlesæt

Ny KTO-formand. Der ligger store udfordringer forude, når Dennis Kristensen skal forhandle løn og arbejdsvilkår for 64 forskellige faggrupper

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dennis Kristensen brød sig ikke om den måde, han blev valgt til formand for 646.000 ansatte i kommuner og amter på. Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansattes organisation (KTO) blev efter sidste overenskomstforhandling kendt for at have svært ved at samle de mange holdninger og stå sammen som én. Det mærkede man ikke på det årlige repræsentantskabsmøde før jul, hvor formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte, Dennis Kristensen, blev kåret til formand uden modkandidater og uden nogen form for dialog mellem de 64 faggruppers repræsentanter. 'Jeg er ny i KTO-sammenhæng, og jeg er overrasket over, hvor lidt vi diskuterer med hinanden', sagde han i takketalen og ytrede ønske om, at medlemsorganisationerne går mere i dialog med hinanden, når de mødes, i stedet for at planlægge alt på forhånd.

Måske er dialogen den eneste vej frem, hvis Dennis Kristensen skal være manden, der samler en organisation, der i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2002 var ved at gå i stumper og stykker. Efter forhandlingerne var der mange, herunder medlemmer af DLF, der oplevede KTO som en organisation, der bankede de enkelte organisationer på plads. Flere kritiske røster i lærerkredse satte spørgsmålstegn ved, om lærerne fortsat skal være medlem af KTO. Dennis Kristensen gjorde klart i sin tale, at hans største opgave som formand er at være med til at finde en ny struktur for forhandlingsfællesskabet. Det kan blive meget svært. Lærerne, specialarbejderne og gymnasielærerne og de øvrige medlemsorganisationer har mere end svært ved at blive enige om, hvordan kravene til løn- og arbejdsvilkår i fællesskab skal formuleres.

Tidligere kommunist

Den 49-årige formand har arbejdet som pædagogmedhjælper, vaskerichauffør og sygehusportør. Det var som portør, at han i 1977 blev tillidsmand på Amtssygehuset i Herlev. Siden er han klatret op ad den faglige rangstige. I foråret sidste år kunne aviserne berette om fagbevægelsens dybe suk, da Dennis Kristensen som ikke-socialdemokrat og tidligere kommunist blev valgt til formand for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA).

Dennis Kristensen ser frem til samarbejdet med lærernes nye formand, Anders Bondo Christensen. Han mener, at lærerne nu må afgøre, om de fortsat vil være medlem af KTO. Han lægger ikke skjul på, at han helst ser lærerne som en del af forhandlingsfællesskabet. Dennis Kristensen mener, at de spørgsmål, som KTO i første omgang kommer til at stå over for, netop drejer sig om håndteringen af Ny Løn - en sag, som også lærernes nye formand har fokus på. 'For det første skal vi beslutte, om Ny Løn skal overleve. Hvis den skal det, kan det være, at Ny Løn skal udvikles, så nogle kan vælge en meget individuel form, mens andre kan vælge den meget kollektive form for Ny Løn', siger han.

Formandskabet blev overdraget af den konstituerede formand Connie Kruckow. Den tidligere FOA-formand, Poul Winckler, var også formand for KTO, indtil han forlod begge poster, da han i maj fyldte 65.

Dennis Kristensen er gift med Dorte, som arbejder som bioanalytiker på Rigshospitalet. Sammen har de to døtre. De bor i et byggeforeningshus i Valby.

mbjensen@dlf.org