Faldende realløn sidst i 2005

Det sidste kvartal af 2005 skete der et regulært fald i lærernes og andre kommunalt ansattes realløn. Faktisk tjente lærerne i gennemsnit mindre i sidste kvartal end i kvartalet før.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort lønudviklingen på det offentlige område. De kommunalt ansattes lønninger steg i sidste kvartal af 2005 mindre end forbrugerpriserne. Og kigger man på lønindekset for undervisere i kommunerne med 1996 som indeks 100, så lå det på 141,4 i tredje kvartal og var faldet til 139,5 i årets sidste kvartal:

"Det skyldes formentlig, at højtlønnede lærere er gået på pension og er blevet erstattet at yngre på en lavere løn", siger konsulent i Danmarks Lærerforening Troels Østergård.

Det er helt forventeligt ud fra overenskomstaftalen, at det sidste kvartal af 2005 ville rumme meget lave lønstigninger, og dermed kommer strukturændringer i form af, at ældre lærere går på pension, til at påvirke det samlede billede. Per 1. januar har alle kommunalt ansatte fået en lønstigning på 1,4 procent, og set samlet siden 1998 er lønnen i kommunerne steget mere end forbrugerpriserne.

Læs mere