Nye stramme regler kostede ledig lærer dagpengene

Lærernes A-kasse lukkede for dagpengene til en 55-årig lærer, selvom han havde søgt alle ledige lærerjob på Bornholm. Det er nemlig ikke nok at søge lærerjob - man skal søge fire job om ugen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"A-kasse-konsulenten ville have mig til at søge et job som journalist på TV2 og som lærer på et voksenkursus i 'Krop og bevægelse'. Det er jo uartigt", mener Jens Kristiansen, som fik at vide, at han skulle søge fire job hver uge, selvom der kun sjældent er ledige lærerstillinger på Bornholm.

På a-kassens hjemmeside står også, at man skal søge fire job om ugen. Men det er ingen lov, der siger, at arbejdsløse skal skrive fire ansøgninger hver uge, og da det lykkedes Jens Kristiansen at finde den meddelelse fra Arbejdsdirektoratet, hvor det står, fandt han ud af, at man kan foretage en individuel vurdering under hensyn til blandt andet udbudet af ledige stillinger i det område, hvor man bor.

'Chikane af sagesløse'

"Det er jo chikane af sagesløse voksne mennesker, hvis jeg som 55-årig lærer søger job som tv-journalist. Og på Bornholm er der masser af ledige voksne ufaglærte, som søger, hvis der er job som landbrugsmedhjælper eller skolebetjent. Jeg ville jo aldrig komme i betragtning", siger Jens Kristiansen.

Men når Lærernes A-kasse beder sine ledige medlemmer om at skrive fire jobansøgninger om ugen, er det fordi, de så er på den sikre side, forklarer sekretariatschef i a-kassen Frank A. Jørgensen.

"A-kasse-systemet er jo en kollektiv forsikringsordning, hvor man skal leve op til kravene i policen. Betingelsen for at få dagpenge er, at man skal være aktivt jobsøgende. Fordi der nu er stort udbud af ledige job, har man strammet reglerne gevaldigt - og man kan jo sige, at det er til hans fordel som ledig, hvis han søger de fire job, for så man ikke dømme ham som 'ikke til rådighed'".

Hvis der er en uge kun bliver opslået to job på Bornholm, er det selvfølgelig nok at søge dem. Og job som man ikke kan varetage, fordi man ikke lever op til uddannelseskravet eller ikke kan magte dem fysisk, skal man heller ikke søge:

"Men jeg sidder her med flere afgørelser fra Arbejdsdirektoratet, og de er meget klare, for de bruger alle den samme formulering. Man skal søge de job, man 'kan varetage'", siger Frank Jørgensen.

Har fået job i Grønland

Jens Kristiansen vil også anke afgørelsen til Arbejdsdirektoratet. Hvis direktoratet giver a-kassen ret, er han indstillet på at gå til Ombudsmanden", lyder det fra Jens Kristiansen. Da han mistede dagpengene, søgte han i øvrigt job i Grønland, hvor han tidligere har arbejdet som lærer. Så nu er huset på Bornholm sat til salg, og i går havde han første skoledag på Skolen i Paamiut.

På hans opfordring har redaktionen tjekket Jobnet.dk for ledige stillinger på Bornholm. Der er faktisk et enkelt deltids-vikariat som lærer lige nu. Derudover er det bagere, psykologer, murere, sygeplejersker og andre specialister, de mangler på øen. Man kan dog også søge job på et lager eller som avisbud.

Se Jens Kristiansens beskrivelse af forløbet i netdebatten til højre.

Læs mere

Jens Kristiansens indlæg i netdebatten

Om de nye krav på Lærernes A-kasseshjemmeside

Arbejdsdirektoratets meddelelse omreglerne