Skolelederne får ret til at forhandle løn lokalt

Trods enkelte indvendinger - ikke mindst af teknisk/økonomisk karakter - vedtog et overvældende flertal på DLF's kongres en næsten total løsrivelse af skolelederne fra de lokale kredse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Målet om at få samlet landets skoleledere er inden for rækkevidde", sagde formanden for Lederforeningen, Jens Færk, og glædede sig over, at Danmarks Lærerforening har erkendt, at selvom ledere og lærere har et fælles udgangspunkt, så har skoleledernes arbejdsvilkår ændret sig meget de senere år.

Ved Overenskomst 05 opstillede skolelederne for første gang selv overenskomstkrav, forhandlede dem via LC's Lederforum og tog selv stilling til forhandlingsresultatet. Sideløbende har Lederforeningen og DLF's forretningsudvalg forhandlet sig frem til den pakke af vedtægtsændringer, som blev lagt frem for kongressen, og som betyder, at det er Lederforeningen lokalt, der har forhandlingsretten, når ledernes løn skal forhandles.

Men DLF-formand Anders Bondo Christensen erkendte, at den i den grad er resultatet af et politisk kompromis med det formål at få den størst mulige opbakning blandt lærere og ledere og derfor ikke helt stringent. Det betyder blandt andet, at lederne forbliver medlemmer af den lokale kreds, men ikke kan være med til at vælge den kongresdelegerede. Til gengæld er de valgbare til og har stemmeret til kredsformandsposten - selvom kredsformanden også er kongresdelegeret. Anders Bondo erkendte, at han personligt mener, at lederne skal være fuldgyldige kredsmedlemmer, mens Steen Herløv Madsen fra Kreds 16, Høje-Taastrup/Ledøje-Smørum, stillede forslag om, at lederne ikke skal have stemmeret i kredsene overhovedet. Men det lykkedes at få det nødvendige to tredjedeles flertal for hovedstyrelsens samlede pakke af vedtægtsændringer inklusive en beregning af økonomisk kompensation til kredsene for mistede kontingentkroner, som også fik mange på talerstolen. Hovedstyrelsesmedlem Per Sand Pedersen havde et forslag til et mere rent økonomisk snit, hvor kredsene ikke får kompensation, men i stedet betaler mindre i kontingent til DLF centralt. Men hans forslag ville ramme forskelligt fra kreds til kreds og blev nedstemt.

Synd for lederne

I Hovedstyrelsen stemte Peter Hess-Nielsen imod pakken, dels fordi han mener, at skolelederne slet ikke hører hjemme i DLF, dels fordi han opfatter resultaterne som et 'misk-mask'. Vibeke Lynge stemte for, men ledsagede sin stemme af en kosntatering af, at det er synd for lederne:

"Det er er min erfaring lokalt, at lederne har profiteret af forhandling sammen med lærerne. Men det er jo det, de vil, og det må de jo så selv om!"