Dom får konsekvenser for kommunerne

Både Danmarks Lærerforening og Børne- og Kulturchefforeningen frygter, at Vestre Landsrets dom i Ordblindesagen fra Viborg får alvorlige konsekvenser i kommunerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Dommen vil uden tvivl få betydning for, hvordan kommunerne arbejder med specialundervisning fremover. Den sår tvivl om, hvad det er, kommunernes undervisning af læsesvage elever bliver bedømt på. Derfor vil de nye kommuner uden tvivl gå i gang med en granskning af dommens præmisser, så de kan vurdere, hvordan de skal arbejde med og organisere hele specialundervisningsfeltet fremover", siger formanden for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.

Han regner ikke med, at vi er på vej mod amerikanske tilstande, hvor alle sagsøger alle for alt muligt.

"Det er en del af tidsånden, at det enkelte forældrepar har meget fokus på deres eget barn. Derfor tror jeg, vi kan forvente, at der kommer flere sager af denne art overalt i den offentlige sektor, men det bliver slet ikke i det omfang, som man kan iagttage i USA", siger foreningsformanden.

Forældre bliver mere opmærksomme

Tina Taarsted, formanden for pædagogisk udvalg i Danmark Lærerforening, venter også flere lignende sager.

"I betragtning af at der nogle steder er lang ventetid både på at få en diagnose og på at få specialundervisning, kan man godt forestille sig, at forældre nu bliver endnu mere opmærksomme på, om deres barn har fået alle de tilbud, som det har krav på", siger hun.

Kommunerne kan føle sig pressede til at gøre meget mere for at leve op til deres forpligtelser på området.

"Vi, der kender kommunernes budgetter, ved, at de kan få svært ved at finde pengene. Det er derfor til at forudse, at det kan gå ud over den almindelige undervisning", siger Tina Taarsted.

Mobning er måske næste område på vej til retten.

"Der har allerede været meget fokus på elevernes psykiske arbejdsmiljø. Det kan derfor også blive genstand for retssager. Når kommunerne kan imødese erstatningskrav, er det klart, at de vil anstrenge sig særligt hårdt på nogle områder på bekostning af andre", siger Tina Taarsted.