9. klasserne på Kingoskolen i Slangerup havde i 2013 besøg af to kunstnere fra Benin, som de diskuterede kunst og bæredygtighed med.

Regeringen lukker for internationale kunstnerbesøg

Danske skoleelever har hidtil kunne møde samfundsengagerede kunstnere fra Afrika, Asien og Mellemøsten, når Udenrigsministeriets Center for Kultur og Udvikling i samarbejde med kommuner og skoler har arrangeret skoleworkshops. Men regeringens finanslovsforslag lukker centeret.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mere end 100 skoler har gennem de seneste seks år haft glæde af skoleworkshops arrangeret af Center for Kultur og Udvikling. For eksempel elever på Hældagerskolen i Vejle, som sidste år lærte at tænke i billeder på en fotomaraton inspireret af to palæstinensiske kunstnere.

Elever på palæstinensisk fotomarathon

Eller 8.-klasserne på Kingoskolen i Slangerup, som for to år siden fik en helt anden forståelse af bæredygtighed, da de diskuterede elektronisk affald med to kunstnere fra Benin.

"Vi har arbejdet med emnet inden i dag, men det er i det personlige kulturmøde, man forstår, hvad det virkelig drejer sig om. Nu møder eleverne nogle, der står med problemerne ved elektronisk affald til daglig, og det tror jeg får dem til at huske det, de har lært", sagde klasselærer Camilla Holmgren Ipsen dengang til folkeskolen.dk.

Besøg fra Afrika giver livslang viden

Kultur- og fritidschef: Mere aktuelle end nogensinde

Centeret hører under Udenrigsministeriet og har kørt på tre-årige bevillinger. Men på regeringens forslag til næste års finanslov er det slut.

"Under hensyntagen til danske udviklingspolitiske prioriteter og samlede fokusering af udviklingssamarbejdet planlægges der ikke flere bidrag til Center for Kultur og Udvikling (CKU)", lyder det i forslaget.

Og i stedet for en ny bevilling figurerer der kun 10 millioner til afvikling af centerets nuværende aktiviteter.

Kultur- og fritidschef i Holbæk Kommune Brian Worm, der har samarbejdet med CKU siden 2010 er meget ærgerlig over nedlæggelsen af centeret.

"CKU's skoleworkshops er mere aktuelle end nogensinde før. Stadig flere flygtninge strømmer til Europa, og rigtig mange mennesker banker på vores dør. Vi vil gerne have, at de unge i Holbæk Kommune lærer at kommunikere med mennesker fra andre kulturer og give dem mulighed for at forstå, at de mennesker, der kommer til Danmark har en masse kompetencer og perspektiver på verden, som kan inspirere os," siger han i en pressemeddelelse.

Læs mere

Læs mere om Centerfor Kultur og UDviklings skoleaktiviteter her.

Se finanslovsforslaget her (CKU på side 108)