Timelang debat om rummelighed i folkeskolen

Lærerne vil ikke være med til, at det skal være økonomien, der bestemmer, om et barn har brug for særlig støtte. Debatten om de pædagogiske forhold strakte sig onsdag over mange timer, da Mogens Clausen, Øst-Djurs, tog hul på rummelighedsdebatten.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det lykkedes i går undervisningsministeren at tale om den femtedel, der forlader skolen uden at kunne læse og i den samme sætning sige, at færre skal have specialundervisning - uden at hendes hoved sprængtes. Og hun siger, at holddannelse er godt, men specialundervisning skidt. Der er altså bare nogle børn, der har brug for undervisning på små hold, det der kaldes specialundervisning", sagde Mogens Clausen og foreslog en resolution, der tager afstand fra, at man både i aftalen om kommunernes økonomi og rundt om i de enkelte kommuner sætte penge før mennesker, når man siger, at visitationen til specialundervisning skal tilrettelægges under hensyn til de økonomiske muligheder.

De usikre tal for, hvor mange børn, der rent faktisk bliver udskilt til specialundervisning, blev problematiseret af blandt andre formanden for Pædagogisk Psykologisk Forening, Bjarne Nielsen. Andre, for eksempel hovedstyrelsesmedlem Peter Hess-Nielsen, mente ikke, at angsten for, om tal, som KL og Undervisningsministeriet bruger uden tøven, nu er 100 procent korrekte, skal forhindre DLF i at tage fat på rummelighed fra et lærersynspunkt.

Hovedstyrelsen forsøgte sig med et ganske kort resolutionsforslag, som fastslår, at folkeskolen er rummelig, og at vi ikke har brug for en debat, der bygger på misbrug af udokumenterede påstande om manglende rummelighed.

"Utroligt tyndt papir", mente Mogens Clausen. Også formanden for Aalborg Lærerforening, Bjarne Krogh, var skuffet over hovedstyrelsens bud:

"Hovedbudskabet her fra kongressen må være, at besparelser på specialundervisningen, større rummelighed og øget faglighed ikke hænger sammen. Det går ud over de svage elever, og det går ud over de stærke, når lærerne skal koncentrere sig om de svage. Det går ud over lærernes arbejdsmiljø, og det betyder, at de bedre socialgruppers børn flygter til privatskolerne. De ord tog hovedstyrelsen til sig og opfordrede til gengæld Mogens Clausen til at trække sit. Det gjorde han så - i forventning om, at Lærerforeningen vil huske de forslag, han havde til at forbedre rummeligheden, blandt andet flere lærerkræfter og forstærket uddannelse af lærerne inden for specialpædagogik. Kongressen endte med at vedtage en resolution, der fastslår folkeskolens rummelighed og understreger, at nedskæringer på specialunderivsningen forringer både læreres og elevers psykiske arbejdsmiljø.