Vi har undervurderet lærernes mistillid til arbejdsgiverne, lyder det fra formand for det norske Utdaningsforbundet Ragnhild Lied.

Norske lærere går i strejke

73 procent af lærerne har stemt nej til den overenskomst, som fremover skulle danne ramme om blandt andet lærernes arbejdstid. 27 procent stemte ja. Dermed går det norske Utdanningsforbundet i strejke fra 1. juli.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ellers lykkes den norske lærerforening med forligsmandens hjælp at bevare en central arbejdstidsaftale for lærerne. Men lærerne ville få flere arbejdstimer på skolen, end tilfældet er i dag. Selv om Utdanningsforbundet anbefalede lærerne at stemme ja, valgte flertallet et nej, hvilket betyder, at lærere sendes i strejke.

"Afstemningsresultatet er et kraftigt signal fra landets lærere om manglende tillid til arbejdsgiver - både centralt og lokalt. Selv om lærerne skulle tage stilling til hele overenskomsten (som er kædet sammen med andre organisationer red.) hersker der ingen tvivl om, at det først og fremmest er forslaget om en ny arbejdstidsaftale, der danner grundlaget for strejken. Lærerne har givet et klart og tydeligt budskab om, at de hellere vil strejke end at godtage aftaleudkastet", siger formand for Utdanningsforbundet Ragnhild Lied på forbundets hjemmeside.

I første omgang er 33 lærere på Rothaugen Skole i Bergen udtaget til at gå i strejke 1. juli.

Forlig i Norge med mere arbejdstid på skolen

Læreroprør

Ragnhild Lied siger til de norske politikere, at lærernes rungende nej til aftalen skal tolkes som et oprør.

"Lærerne kræver muligheden for at kunne gøre et stykke arbejde for deres elever. De siger ikke bare nej til mindre fleksibilitet i skolehverdagen, de siger også nej til kommunernes øgede detailstyring i skolen, og til de mange tiltag som over tid har svækket lærerrollen og lærerne som selvstændige professionsudøvere", lyder det fra Ragnhild Lied. "Og ikke mindst er dette et læreroprør mod det stadig større gab mellem stortingspolitikernes løfter og ambitioner for skolen og lokalpolitikernes manglende prioritering og opfølgning". 

Kommunerne er skuffet

Kommunernes forhandlingsleder Per Kristian Sundnes er skuffet over lærernes nej til det forslag, som både Utdanningsforbundet og kommunernes organisation KS har anbefalet.

"Dermed sier de nej til en aftale gør klar til at udvikle en kollektiv samarbejdskultur i skolen, noget begge parter mener er nødvendigt", siger forhandlingslederen på KS hjemmeside..

Per Sundnes afviser, at aftalen vil være til skade for elevernes læring.

"De som for alvor tror at Utdanningsforbundet ville anbefale en aftale som bygger på mistillid til lærerne, eller vil føre til en dårligere skole, kender Utdanningsforbundet dårligt", lyder det fra Per Sundnes.

Oslo-lærere skal ikke strejke

Oslo Kommune har stemt selvstædnigt, og her har et flertal stemt ja til aftalen.

I Oslo stemte 55,5 procent ja, mens 44,5 procent stemte nej. Dermed kan lærerne i Oslo ikke blive en del af strejken.

Læs mere

Artikel fra Utdanningsforbundet: "Lærerne istreik!"