Sønderborg vil være bedst til naturfag

Alle folkeskoler i Sønderborg skal i løbet af nogle år have et naturfagligt læringsmiljø, der er helt i front i Danmark. Det skal skabes ved hjælp af et nyt offentligt og privat partnerskab, der får navnet House of Science.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bag partnerskabet står Sønderborg Kommune, den naturvidenskabelige oplevelsespark Danfoss Universe og det lokale erhvervsinitiativ Project Zero godt bakket op af kommunens lærere og skoleledere.

Kernen i læringsmiljøet bliver et tæt samarbejde mellem skoler og forskning samt helhed i den naturfaglige undervisning fra børnehaven over folkeskole og ungdomsuddannelser til universitet.

"Det er det første projekt af denne art, der prøver at tage teorierne om læring alvorligt, og som erkender, at man ved at skabe de rigtige rammer kan generer den oplevelse af frihed, som motiverer elever til at uddanne sig", siger Hans Henrik Knoop, der som forskningsdirektør for Universe Research Lab i Sønderborg kommer til at følge projektet nøje.

Planen er, at House of Science fra august 2008 overtager undervisningen i natur/teknik på ti folkeskoler, og at partnerskabet om fem år skal stå for al undervisning i natur og teknik i kommunen.

Hvad der præcist ligger i det, er det svært at få et bud på, men det er tanken, at der på de enkelte skoler og i kommunen som helhed skal dannes et naturfagligt netværk, og at det skal omfatte såvel offentlig forskning som private virksomheder.

"Det er lærerne, der skal levere den interesseskabende undervisning. Derfor skal House of Science først og fremmest give dem gode rammer for vidensdeling, inspiration og opkvalificering samt bedre udstyr", siger Torben Kylling Petersen, der er formand for arbejdsgruppen bag House of Science og underdirektør i Danfoss Universe.

Kommunen skal betale på længere sigt

Den økonomiske ramme er i første omgang fire millioner kroner doneret af de tre initiativtagere samt kommunens ungdomsuddannelser. På sigt skal den kommunale kasse betale.

"Vi har allerede efteruddannet 40 lærere i naturfag og vi regner med at en stor del af de to millioner kroner, som vi årligt afsætter til udvikling af folkeskolen, skal gå til House of Science. Vi vil også forsøge at skaffe midler fra forskellige fonde. Jeg er ikke nervøs, for vi skal nok skaffe de nødvendige midler, men det vigtigste er, at vi får sat en selvgenererende proces i gang", siger Jørn Lehmann Petersen, der er formand for Børn og Uddannelse i Sønderborg.

House of Science skal i de kommende måneder gøres mere konkret af en arbejdsgruppe med repræsentanter for lærere, skoleledere og Danfoss Universe.