De Radikale foreslår nu at gøre faget tysk obligatorisk.

De Radikale: Tysk skal være obligatorisk

Foruden engelsk skal alle elever i folkeskolen lære et andet fremmedsprog, og det vil typisk blive tysk, melder de Radikale ud i dag. Desuden skal alle elever have ret til at modtage undervisning i et tredje fremmedsprog.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Engelsk er i dag det eneste fremmedsprog, der er obligatorisk i skolen, men det skal der laves om på efter valget, mener Radikale Venstre.

"Radikale Venstre vil gøre endnu et fremmedsprog obligatorisk, så alle folkeskoleelever lærer mindst to fremmedsprog. For langt størstedelen af alle skoler, vil det andet obligatoriske fremmedsprog blive tysk. Vores geografiske, historiske og kulturelle bånd til Tyskland gør det naturligt, at tysk er et vigtigt andetsprog", skriver de Radikale i deres udspil.

Desuden skal eleverne have ret til at modtage undervisning i et tredje fremmedsprog. Det vil sige, at det skal være et tilbudsfag, og ikke et valgfag, som i dag.

Det tredje fremmedsprog vil typisk være fransk, men de Radikale "vil gøre det muligt for kommunerne at undervise i for eksempel arabisk, urdu, kinesisk, russisk og spansk".

"I dag uddanner vi ikke lærere med linjefag i andre fremmedsprog end engelsk, tysk og fransk. Derfor er der behov for at oprette nye linjefagsuddannelser og suppleringskurser, der fører sprogundervisere til linjefagskompetence. Senest om fem år iværksættes forslaget i sin helhed", skriver de Radikale, der skønner, at forslaget vil koste give 250 millioner om året.

Fakta: Hvordan det er i dag

Blandt danske elever, der forlader folkeskolen, har 89 pct. fået undervisning i mindst to fremmedsprog. Det betyder omvendt, at 11 pct. kun har ét fremmedsprog med sig fra folkeskolen. Tilsvarende giver kun 11 procent af folkeskolerne deres elever mulighed for at stifte bekendtskab med et fjerde sprog.

Skoler må gerne tilbyde både fransk og tysk som tilbudsfag fra 7. Klasse, men elever må højst følge et tilbudsfag i 7. Klasse. Dermed kan ingen elever i dag få mere end to fremmedsprog som prøvefag i folkeskolen.

Engelsk er i dag obligatorisk fra 3. til 9. klassetrin. Undervisning i engelsk fra 3. klasse blev indført i 2004, og den første årgang, der har haft obligatorisk engelsk fra 3. klasse, afsluttede 9. klasse i sommeren 2011.

Tysk er i dag et tilbudsfag, dvs. at skolen er forpligtet til at tilbyde eleverne tysk på 7.-9. Klassetrin, men eleverne er ikke forpligtet til at deltage i undervisningen.

Den enkelte folkeskole kan i dag tilbyde et- eller toårige valgfag på 8. og 9. klassetrin i andre sprog, nemlig fransk, spansk og sprog, der tales af typiske indvandrergrupper i kommunen, fx arabisk. Det er kommunerne selv, der vurderer hvilke indvandrersprog, der er relevante at udbyde.

Det er ikke i dag muligt for folkeskolelærere at tage linjefagsuddannelse i andre fremmedsprog end engelsk, tysk og fransk. Folkeskoleloven giver i stedet skolerne mulighed for at ansætte personer med særlige kvalifikationer til at undervise i enkelte fag.

Kommunerne kan vælge at påbegynde undervisningen i fremmedsprog på et tidligere klassetrin. Kommunerne kan desuden give flere timer end det, som er anbefalet i den vejledende timeplan.