Der er næppe belæg for at kalde morgenmaden dagens vigtigste måltid, mener ernæringseksperter

Morgenmaden ikke nødvendigvis vigtigste måltid

Der er næppe belæg for at kalde morgenmaden dagens vigtigste måltid. Det mener professor Arne Astrup. Morgenmaden som det vigtigste måltid er et begreb, som de store morgenmadsproducenter har opfundet, mener Christian Bitz.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Morgenmad - dagens vigtigste måltid". Sådan lyder Fødevarestyrelsens beskrivelse af vores alle sammens første måltid på hjemmesiden legdigsund.dk. Og hvis man stadig skulle være i tvivl, kan man finde påstanden tusindvis af andre steder. Den figurerer på rigtig mange sundhedshjemmesider og i officielle rapporter, den florerer i medieomtale efter medieomtale, og så er påstanden naturligvis grundbestanddelen i markedsføringen af morgenmadsprodukter. Det skriver politiken.dk.

Professor Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring, København, mener dog ikke, at

Det, vi spiser om morgenen, trumfer alle andre måltider.

"Jeg mener ikke, at der er skyggen af belæg for at sige, at det er dagens vigtigste måltid", siger Arne Astrup.

Han bakkes op af cand.scient. i human ernæring Christian Bitz, der på TV2.dk skriver, at morgenmaden som det vigtigste måltid er et begreb, der er opfundet af store morgenmadsproducenter.

"Alle måltider er vigtige, og det vigtigste er, at man har et fast måltidsmønster, der gør, at kroppen jævnligt tilføres sund næring. Det kan kroppen udmærket selv regulere, og vi skal som udgangspunkt kun spise, når vi er sultne", skriver Christian Bitz.

Kroppen trænger til næring

Arne Astrup fortæller, at selvom morgenmaden ikke nødvendigvis er dagens vigtigste måltid, så er der stadig god grund til at prioritere det.

"Kroppen har fastet måske 10-12 timer, når man står op om morgenen, så kroppen trænger til en energi- og næringsstofindsprøjtning", siger Arne Astrup.

Han fortæller, at det tyder på, at det er en dårlig strategi at springe morgenmaden over, hvis man vil tabe sig.

"Talrige videnskabelige undersøgelser viser, at overvægtige, som prøver at tabe i vægt, har en bedre prognose, med hensyn til om slankekuren lykkes, hvis de spiser morgenmad hver dag", siger Arne Astrup.

Der findes dog ikke stærke videnskabelige undersøgelser af fedme og morgenmadspisning, og mange undersøgelser kan fortolkes på andre måder. Når der er klar sammenhæng mellem at springe morgenmaden over og være overvægtig, er den rigtige konklusion så, at mangel på morgenmad gør dig fed?

Eller nærmere, at nogle overvægtige mennesker kommer fra et miljø med dårlige madvaner i det hele taget? Eller at de springer morgenmaden over, fordi de er trætte og står for sent op - og det er deres træthed, der gør, at de spiser for meget og ligger for meget på sofaen? Det er svært at afgøre.

Læs mere