Aftalen har fokus på lærernes forberedelse og på fleksibilitet, lyder det fra Randers Lærerforening om den nye arbejdstidsaftale.

Randers-skolechef: Arbejdstidsaftale giver elever bedst mulig skolegang

Randers vil have lærernes professionelle kompetencer bedst muligt i spil. Og det får de ved at indgå en lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere, lyder det fra skolechef. Den ny aftale giver et loft på undervisningstiden for Randers lærere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Randers lærere er vant til at arbejde efter Lov 409. Men efter sommerferien åbner en lokal arbejdstidsaftale nye muligheder for lærernes planlægning af arbejdet. I aftalen mellem Randers Kommune og Randers Lærerforening er det skrevet ned, at det maksimale undervisningstimetal for en lærer i Randers som udgangspunkt bliver 780 timer om året og 870 timer for en børnehaveklasseleder. Aftalen giver også lærerne mulighed for at få en flextidsaftale, der betyder, at lærerne kan lægge 200 timer om året et andet sted end på skolen.

Randers lærere og børnehaveklasseledere bliver i dag præsenteret for aftalen, som kommer til at gælde for næste skoleår.

Skolechef: Aftaler sætter den professionelle kapital i spil

Skolechef Henrik Johansen fortæller, at alle medarbejdere og ledere har en vigtig opgave, når de løfter den fælles opgave med at drive skole.

"Det at drive folkeskole i Randers kommune er en fælles opgave, hvor alle medarbejdere og ledere har en vigtig opgave. Det handler om, at eleverne får den bedst mulige skolegang. De kompetencer lærerne har, er det, vi har brug for i folkeskolerne for at udvikle skolen mest muligt. Derfor har vi sammen med Randers Lærerforening sat os for at finde frem til en aftale, der er gennemsyret af, at det handler om at sætte den professionelle kapital bedst i spil", lyder det fra skolechef Henrik Johansen i en pressemeddelelse.

Og formanden for Randers Lærerforening Leif Plauborg glæder sig over, at lærerne nu får mere fleksibilitet.

"Denne aftale understreger, at lærerne som professionelle udøvere af deres fag skal medvirke til elevernes læring og dannelse til vores samfund. Det er en anerkendelse. Måden aftalen indfrier det på er blandt andet ved at have fokus på lærernes forberedelse og på fleksibilitet. Dermed kan vi højne både kvaliteten i det, der sker på en folkeskole og lærerne kan udnytte arbejdstiden bedre", siger Leif Plauborg.

Henrik Johansen mener, at aftalen sikrer, at der er tid til både individuel og fælles forberedelse.   

"Det øger fleksibiliteten i forhold til, hvornår den enkelte lærer er på skolen. På den anden side ved vi, at udvikling på skolen kræver, at vi samarbejder og, at lærere har mulighed for i et fagprofessionelt fællesskab at udvikle sammen. Aftalen skal prioritere, at der er tid både til det individuelle arbejde og det fælles arbejde", siger Henrik Johansen.

Arbejdstidsbestemt tillæg

For at mindske administrationen af arbejdstidsbestemte tillæg for både lærere og ledere er tillæg for arbejde efter kl. 17, lejrskoler med mere samlet i et tillæg. Tillægget vil være på 400 kr. om måneden.

Den ny aftale beskriver også rammerne for tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter.

Lærerformand Leif Plauborg mener, at lærerne vil kunne mærke større fleksibilitet, og at forberedelsen bliver styrket af den nye aftale.

"Det handler om at få fordelt opgaverne på en god, synlig og gennemsigtig måde. Vi håber, at lærerne kommer til at kunne mærke det. Det, at der bliver mulighed for at lægge 200 timer på et andet sted end på skolen, er en forskel fra i dag", siger Leif Plauborg. Han mener, at også eleverne vil drage nytte af aftalen.

"Det må vi formode også øger engagementet og fremmer et lavt sygefravær. Det styrker fagligheden for elevernes undervisning".

Skolechefen og formanden for Randers Lærerforening vil i løbet af foråret besøge alle folkeskoler i Randers for at præsentere Randersaftalen.