Claus Hjortdal skriver i sin kronik i Jyllands-Posten, at man skal holde fast ved, at folkeskolens udfordringer kan og skal løses.

Skolelederne vil starte ’folkeskole-alliance’

Cirka 1500 skoleledere indleder i dag deres årsmøde i Aalborg, hvor skolens udfordringer skal diskuteres. Skolelederformanden fortæller i en kronik om sit initiativ til en ’folkeskole-alliance’, der skal vende skolens bekymrende udvikling.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Folkeskolen er i en bekymrende udvikling", skriver formand for Skolelederne Claus Hjortdal i en kronik i Jyllands-Posten i går.

Flere og flere elever vælger privatskole fremfor folkeskole, og lærerne er pressede som følge af omstruktureringer og usikkerhed forbundet med en stor skolereforms implementering. Men udviklingen skal vendes, og derfor har skolelederformanden taget initiativ til en 'folkeskole-alliance'.

Claus Hjortdal har sendt invitationer til repræsentanter for eleverne, ansatte, forældre, lærere, ledere og virksomheder til at tage del i en dialog, der skal vende den bekymrende udvikling, folkeskolen er i.

"Folkeskolen er landets vigtigste samfundsdannende institution. Det skal den også være fremover, så vi sikrer et Danmark med et stærkt fællesskab. Men de senere år er andelen af dem, der fravælger folkeskolen, stigende. Den udvikling skal vendes", skriver Claus Hjortdal i kronikken 'Folkeskolen er vores hele livet' og fortsætter:

"Vi håber, at initiativet bliver understøttet lands- og lokalpolitisk. Og så vil vi ikke mindst arbejde på, at familien Danmark bakker op. Så alle input og idéer er velkomne. Folkeskolen er vores skole, hele livet".

Reform-forskning: Skolelederne har mindre frihed til at lede

Bryd med den negative fortælling

I dag og i morgen samles cirka 1400 skoleledere fra skoler landet over i Aalborg til faglige diskussioner og foredrag. Som Claus Hjortdal skriver i sin kronik er der nok udfordringer at tage fat på som skoleleder, men programmet for Årsmøde 2016 lægger langt fra kun op til dystre diskussioner.

Der er både arrangeret aften-kunstudstilling og komikerindslag, og så er P4-programmet Mads & Monopolets Mads Steffensen inviteret til at styre en skoledilemma-debat. I stedte for den traditionelle åbningsdebat skal lærernes formand Anders Bondo Christensen, formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen, bestyrelsesformand Asger Aamund og Claus Hjortdal vende vrangen ud på store og små ledelses-dilemmaer.

Skolelederformand: Vi bliver bedre til at sikre forberedelse

Der er lagt op til muntre indslag på årsmødet, og det er da også en optimistisk tone, Claus Hjortdal har i sin kronik. Han skriver, at vi skal samles om at løfte folkeskolen i stedet for forsætte med de negative fortællinger.

"Vi står ved en skillevej. Udviklingen skal vendes, og det er nu, der skal handles. Det skal være naturligt at vælge folkeskolen til, og andelen af børn, der indskrives i folkeskolen, skal øges. Der er brug for at fortælle om folkeskolens styrkesider, de fremskridt og de succeser, der sker på de enkelte skoler", skriver Claus Hjortdal.

Læs mere

Jyllands-Posten: 'Folkeskolen er vores hele livet'- kronik af Skoleledernes formand Claus Hjortdal