Anmeldelse

Bonderøv i børnehøjde

Det er rigtigt godt, men glem ikke den kritiske sans

Der er mere end nok at hente for den (klasse), der virkelig vil til bunds i, hvordan mælken "bliver til". Der gås dog for let hen over, at moderne landbrugsproduktion også kan have miljømæssige konsekvenser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Landbrugets ungdomsorganisation 4H har med denne udgivelse uden tvivl indfriet et højt ambitionsniveau. Ikke alene foreligger nu det første komplette e-bogsmateriale om mælkens vej fra jord til bord - den grundighed og faglighed, hvormed man er gået til værks, vil det i hvert fald blive mere end svært for andre udgivere af læremidler på feltet at matche.

Fakta:

Titel: Bonderøv i børnehøjde

Forlag: 4H

Hele anmeldelsen kunne således være én lang opremsning af alt det, børn på egen hånd eller i undervisningssammenhænge kan lære om; men alle kan ved selvsyn på 4h.dk let konstatere, at der er mere end nok at gå i gang med. Faktisk vil det positive problem for læreren i natur/teknologi bestå i at vælge ud - så eleverne ikke skal studere alle billeder, se alle filmklip, læse alle tekster, løse alle opgaver med faktaspørgsmål, kreativ og praktisk udfoldelse, madlavning med mere - meget mere.

Ikke sandt? Selv for den uindviede vil det oven på sådan en "tyr de force" være muligt at tale med om komaver, malkerobotter, drøvtyggeri, foderborde, løsdrift, hovdyr, kærnemælksost, ensilage - jeg kunne blive ved, men holder altså her.

Også læreren er hjulpet rigtig godt på vej med en vejledning, der ikke mindst forholder sig til læringsmålene, både de generelle og de mere specifikke.

Punktum. Og så er der lige et par ting:

For det første er vi med dette materiale langt væk fra "jeg en gård mig bygge vil"-idyllen. Alligevel trækker den smarte titel på et brand fra DR, hvor der er tale om en ganske anden tilgang til dyr og dyrehold end den industrielle og mekaniserede. Hmm, falsk varebetegnelse?

For det andet har jeg, også som lærer i natur/teknologi, efterhånden svært ved at snakke "landbrug" uden samtidig at medtænke nogle af knasterne eller - på nutidsdansk - udfordringerne. Havde en eller anden forholden sig til eksempelvis randzoner, drivhusgasser og kvælstofudledning ikke været på sin plads, hvis denne satsning fra 4H vil give sig ud for at være det ultimative læremiddel?

Powered by Labrador CMS