Anmeldelse

Intensiv læseundervisning på mellemtrinnet

Intensiv læseundervisning på mellemtrinnet

Forfatterne tager fat i mange niveauer omkring læsning i denne bog. Fra den enkelte elev over forældrenes udfordringer og lærernes og skolens vilkår til en praksis begrundet i teori. Det er en væsentlig bog, som vil være vigtig for alle, der arbejder med læsning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læsesvage elever på mellem- og udskolingstrinnet er blevet underprioriteret i de senere år til fordel for andre fokusområder. I "Intensiv læseundervisning på mellemtrinnet" er der fokus på netop denne gruppe.

Fakta:

Titel: Intensiv læseundervisning på mellemtrinnet

Forfatter: Bente Eriksen Hagtvet, Jørgen Frost, Vigdis Refsahl

Oversætter: Lis Pøhler

Pris: 479

Sider: 478

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Bogen handler om fem elever i 5. klasse, der stadig læser på et niveau, som svarer til 1. klasses niveau. Eleverne går i norsk skole, men det kunne lige så godt have været i Danmark. Elever, som læser upræcist og langsomt og derfor ikke får fat i indholdet i fagteksterne.

Forfatterne arbejder holistisk. Læsevanskelighederne ses i sammenhæng med social-emotionelle og kognitive sider af eleven. Denne del er med til at adskille "Intensiv læseundervisning på mellemtrinnet" fra mange andre bøger om læsning. Alle foreslåede tiltag er teoretisk begrundet og omsat til tydelig praksis.

I bogen beskrives et læsekursus af ti ugers varighed, ti timer om ugen med undervisning i mindre grupper. Der bliver anvendt tekster fra fællesundervisningen, for at eleverne kan føle sig som en del af læringsfællesskabet.

Bogen består af fire hoveddele: baggrund og relevant teori, udredning og udvikling af tiltag, hvor vi præsenteres for eleverne, gennemførelse af tiltag, effekter af interventionen.

Jeg synes, at forfatterne formår at bringe mange niveauer omkring læsning i spil i denne bog. Det er en væsentlig bog, som vil være vigtig for alle, der arbejder med læsning.