Norske lærere optrapper strejken før skolestart

Lige før sommerferien stemte norske lærere nej til et mæglingsforslag om ny lærerarbejdstid. Derfor har en enkelt skole været udtaget til strejke i sommerferien. På mandag - en uge før norsk skolestart - går yderligere 5500 lærere i strejke.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Norske lærere går i strejke

"Og det er bare andet strejkeudtag. Vi trapper op fortløbende, tusindvis af lærere i hele landet står klar til at gå i strejke i nye runder", understreger formand for Utdanningsforbundet Ragnhild Lied på forbundets hjemmeside.

I maj indgik hun og kommunernes forhandlingsleder Per Kristian Sundnes med hjælp fra forligsmanden et forlig, som blandt andet indebærer, at lærerne skal være på skolen 7,5 time per dag i elevernes skoleår under forudsætning af, at der er velegnede lærerarbejdspladser på skolen. Men ved urafstemningen ville flertallet af de norske lærere ikke være med, og derfor gik strejken i gang 1. juli.

Forlig i Norge med mere arbejdstid på skolen 

"Denne strejke handler om langt mere end de 7,5 timer. Vi strejker for muligheden for at kunne gøre et godt stykke arbejde, for mere tid til hver elev, til at kunne gøre for- og efterarbejdet på den bedst mulige måde. Mens KS-ledelsen (svarende til KL i Danmark, red.) er optaget af, hvor arbejdet gøres, er vi optaget af, hvordan det gøres", siger Ragnhild Lied. 

Efter at Utdanningsforbundet nu har udtaget yderligere en stribe overbygnings- og ungdomsuddannelsesskoler til strejke, har kommunerne meldt ud, at de er klar til at diskutere de 7,5 time.

"Jeg vil understrege, at det ikke var vores forslag - det med 7,5 timer. Det var et forslag, som mægleren fremlagde", siger KS's topforhandler Per Sundnes til NRK.

Parterne er enige om at mødes igen hos Riksmegleren, som forligsmanden kaldes i Norge, men datoen er endnu ikke fastlagt, så lige nu er det usikkert, om de norske skoler åbner som planlagt efter sommerferien den 18. august.