Ebbe Dam Nielsen (bagest) ser frem til at de endelige specifikationer til kravene om interaktivitet i læremidlerne ligger klar efter påske

Forlag hilser nye tilskudsregler velkommen

Der er glæde i forlagsbranchen over de nye krav, digitale læremidler skal leve op til, hvis kommunerne skal kunne købe dem med støtte fra den 80 millioner kroner store 2013-pulje, siger formand for Sektionen for undervisningsforlag i Forlæggerforeningen, Ebbe Dam Nielsen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ministeriet for Børn og Undervisning, KL og Uni-C har i dag løftet sløret for, hvilke krav digitale læremidler skal leve op til, hvis de skal kunne købes for penge fra den pulje, der over fire år 2012-2015 skal støtte kommunernes indkøb af læremidler med en halv milliard kroner.

Mest markante forskelle i forhold til sidste år er, at der nu kan søges støtte til læremidler i alle fag, at kravene til interaktivitet er skruet op og at et læremiddel for at være tilskudsberettiget skal kunne købes på licens ned til en måneds varighed.

Nu kan de næste 80 millioner kroner til digitale læremidler søges

Alle tre punkter glæder formand for Sektionen for undervisningsforlag i Forlæggerforeningen og direktør for forlaget Alinea, Ebbe Dam Nielsen.

"Med hensyn til de kortere abonnementer og licenser, så bliver udfordringen at prissætte dem. Der er nogle administrationsomkostninger, der gør, at det ikke bare bliver 1/12 af et årsabonnement. Men som udgangspunkt er der ingen problemer i det, og vi hilser det velkomment", siger han til folkeskolen.dk.

"Vi ved fra vores samtaler med styregruppen, at der har været ønske om at stille krav om mulighed for mikrokøb. Altså at man kan købe dele af et læremiddel. Det er der en række udfordringer i både teknisk og i forhold til ophavsret, så der har vi faktisk selv foreslået løsningen med, at man kan købe adgang til hele læremidlet for en kortere periode. Det kan vi håndtere, men det er for nuværende svært at håndtere mikrokøb".

Forlag afviser ministeriet: Vi sælger ikke læremidler i bidder

I tilskudskravene for 2013 er det som noget nyt indføjet, at et tilkudsberettiget læremiddel skal have "en betydelig grad af interaktivitet". Indtil videre er det ikke nærmere beskrevet, hvad det dækker over, men Uni-C oplyser over for folkeskolen.dk, at man forventer at have detaljerne på plads til offentliggørelse den 2. april.

Det ser Ebbe Dam Nielsen frem til.

"Jeg glæder mig til at læse den nærmere specifikation. Det er jeg ikke det mindste nervøs ved. Selvfølgelig skal et læremiddel have et betydeligt interaktivt element. Ellers giver det ingen mening at kalde det et digitalt læremiddel. Så det ser vi som branche frem til", siger han.

Tilskudsliste er ikke garanti for gode digitale læremidler

Endelig glæder forlæggerformanden sig over, at der nu er åbnet for at søge tilskud til læremidler i alle fag.

"Det glæder mig både som producent og brancheformand. Det betyder at der er flere læremidler, der bliver tilskudsberettiget og dermed at rigtig mange gode læremidler kommer frem i lyset. Det er noget jeg har anbefalet varmt i vores dialog med styregruppen", siger han.