Der er ikke en gruppe, der skal stå alene tilbage på perronen og se toget køre, lød det fra FOA-foramnd Dennis Kristensen

Fagforbund udskyder forlig på grund af lærerne

De kommunalt ansattes fælles forhandlingsorganisation, KTO, har netop besluttet at udsætte godkendelsen af det samlede overenskomstforlig, indtil organisationerne er sikre på, at KL er i realitetsforhandlinger med lærerne. Opdateret med kommentar fra KL.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var FOA-formand Dennis Kristensen, der fra repræsentantsmødets start i dag gik på talerstolen og fremsatte forslaget om at udskyde godkendelsen af lønforliget.

"Vi har brug for en melding fra underviser-området om, at der er realitetsforhandlinger i gang før vi underskriver de forlig, der er indgået", sagde Dennis Kristensen og henviste til, at man i 2005 i KTO aftalte, at man ikke skulle lade grupper være alene.

"Dengang lovede vi hinanden, at vi skulle sikre, at der ikke var stod nogle tilbage på perronen og så toget køre. Der skal ikke stå nogle tilbage uden at have realitetsforhandlinger om deres eget område. Nu har vi en melding fra underviseromårdet om, at der har ikke været gennemført realitetsforhandlinger  og så er vi i den situation, vi forudså i 2005", sagde Dennis Kristensen.

Opbakning fra hele KTO

Pædagogformand Henning Pedersen talte på vegne af de kommunalt ansatte FTF'ere i FTF-K:

"Vi er enige i, at vi skal udskyde beslutningen om at tiltræde KTO-forliget. Der har ikke været realitetsforhandlinger for én gruppe. Resten af KTO kan ikke leve med, at en gruppe på den måde er blevet tilsidesat af KL. Lærerne er blevet mødt af krav, der er forringelser, og som kan komme til at ramme os andre på længere sigt", sagde Henning Pedersen.

Det sluttede alle KTO's medlemsorganisationer op om. Repræsentantskabet i de kommunalt ansattes forhandlerorganisation KTO var ellers samlet i dag for at godkende det generelle forlig i overenskomstforhandlingerne på det kommunale område.

Prosa-formand: Hvis KL knækker DLF, mister vi den danske model

Bondo takker for opbakningen

Formand for lærerne Anders Bondo Christensen takkede for opbakningen.

"Det her er tegn på, at man ikke står alene, når der er store problemer og udfordringer. Det betyder utroligt meget for os", sagde Anders Bondo.

"Det, vi kæmper med lige nu, er noget, der kan få utrolig stor betydning for os alle sammen. Vi har ikke været i realitetsforhandlinger, men det kan få stor betydning for den måde man tænker arbejdstid på hele det kommunale område"

Som formand for KTO vil Anders Bondo indkalde repræsentantskabet igen, når lærerne er i forhandlinger.

Ziegler: Så må lønstigningen vente

Anders Bondos forhandlingsmodpart Michael Ziegler tager KTO-beslutningen til efterretning:

"Det er jo KTO's valg og deres udlægning af, hvad der sker på lærerområdet. Der må jeg så bare sige, at vi er i realitetsforhandlinger på lærerområdet".

Konsekvenserne af, at KTO-forliget ikke falder på plads nu, bliver, at de indgåede aftaler ikke træder i kraft: "Herunder lønreguleringen, der var aftalt til 1. april - hvis det varer så længe", siger Michael Ziegler til folkeskolen.dk

Smal lønaftale - og ny rolle for overenskomsterne