Anmeldelse

Få popkornene til at springe

Få popkornene til at springe

Hvordan tager man hensyn til højtbegavede elever i folkeskolen? Det giver denne dvd tre forskellige bud på.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Få popkornene til at springe" er en dvd med tre film, der kommer med bud på, hvad god undervisning er for de dygtigste elever i folkeskolen.

Fakta:

Titel: Få popkornene til at springe

ISBN: 9788799346813

Forlag: Filmkompagniet

Den første film ”For dygtig til folkeskolen” er en kort præsentation af Da Vinci-linjen i Esbjerg, det er et tilbud til de børn, der mangler faglige udfordringer i folkeskolen. Elever på skolen fortæller om deres oplevelse af at gå på linjen. Filmen havde været mere berettiget, hvis metoder eller forløb blev diskuteret, som det sker i ”Få popkornene til at springe”, som er en interessant film om talentudvikling på to skoler i Hørsholm Kommune. Udgangspunktet er, at de højtbegavede børn skal have styrket deres selvværd og have lyst til at deltage i undervisningen. Lærerne underviser efter Blooms taksonomi, på den måde sikrer de en udfordring til alle elever, hvor der i undervisningen indgår spørgsmål, der appellerer til et højt refleksionsniveau. Man ser metoden i brug i en dansktime i en 1. klasse, læreren giver plads til, at alle børnene kan være med på forskellige niveauer. Det er en succes hos eleverne, og lærerne er glade og tilfredse med at bruge metoden.

I Hørsholm arbejder de også med holddeling efter niveau i nogle fag. På den måde giver skolen eleverne faglige belønninger ved at danne hold, hvor der er plads til at spurte uden at vente på andre. Lærerne har oplevet, at højtbegavede elever har sværere ved at skabe sociale relationer, og på disse hold møder de andre børn, der har samme vanskeligheder.

Fra Buskelundskolen i Silkeborg kommer filmen ”Udfordring til alle”. Eleverne på denne skole bliver inddraget i beslutningsprocesserne, når de skal vælge forløb efter metode eller deltagelse. Her kan alle elever vælge et avanceret forløb, hvis de vælger at arbejde målrettet. Hold dannes på tværs af klasser og årgange, og eleverne er med til at sætte deres egne mål, og det gør, at de også er med til at følge dem. På skolen har de med succes skabt en kultur, hvor det er okay at være dygtig.

For at give lærere friheden til at arbejde med denne metode sørger skolen for at lægge dansk- og matematiktimerne på en årgang sådan, at det er oplagt at arbejde med holddannelse. En opfordring, der hermed er givet videre.

Det er lidt utraditionelt at arbejde for bedre muligheder for de højtbegavede elever i folkeskolen. Jeg har savnet inspiration til denne udfordring, og som tilskuer får jeg med denne dvd ideer. Det er en god måde at vidensdele på.

Powered by Labrador CMS