Testprojektet er fortsat risikofyldt, konstaterer rigsrevisor Henrik Otbo

Rigsrevisor: Nationale test er stadig risikofyldt

Rigsrevisor Henrik Otbo har fulgt udviklingen af de obligatoriske nationale test, siden han i 2009 blev bedt om at kigge projektet efter i sømmene. I efteråret var der igen tekniske fejl på to af læsetestene, og Henrik Otbo konkluderer nu, at projektet fortsat er risikofyldt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ved opdatering af opgavebanken med nye opgaver, at det gik galt på flere punkter, så 4.- og 8.-klasseelever fik fejlagtigt dårlige resultater i sygetesten i sommers og de frivillige test i efteråret. Derfor har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen nu aftalt med den nye tekniske leverandør, Uni-C, at der skal udarbejdes en ny procedure for indlæggelse af nye opgaver, som skal mindske risikoen for fejl, og at Uni-C hver eneste måned vurderer risikoen i projektet.

28.000 test har været ramt af fejl

De obligatoriske test forløb for første gang uden tekniske problemer i foråret 2011, men tidligere har der været massive nedbrud, henholdsvis i 2010, da læsetestene gik i gang 14 dage efter de øvrige test og i 2007, da de digitale afgangsprøver blev sat i gang samtidig med testene. Og i dette forår er det så meningen, at der skal åbnes for afprøvning af de frivillige nationale test i dansk som andetsprog, og det kan, vurderer rigsrevisor, få konsekvenser for afviklingen af de obligatoriske nationale test.

"Der er således fortsat tale om et risikofyldt projekt", konstaterer Henrik Otbo.

"Jeg forventer derfor, at Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har et fortsat fokus på risikostyring og i nødvendigt omfang indhenter relevant ekstern rådgivning".

 

Udgift i år: 30 millioner

Tidligere har undervisningsministeren oplyst, at man forventede en årlig driftsudgift på testsystemet på 13 mio. kr. Men nu har Ministeriet for Børn og Undervisning oplyst, at driftomkostningerne vil være cirka 30 mio. kr. i år og derefter cirka 20 mio. om året - det tal omfatter dog både de nationale test og de digitale afgangsprøver i biologi og geografi, som afvikles på den samme platform.