Anmeldelse

Livtag med læseforskning og læseundervisning

Spændende og inspirerende indblik i den forskningsbaserede viden om læsning

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Carsten Elbro har skrevet en meget væsentlig bog om læsning og læseindlæring. Væsentlig, fordi den tilbyder læseren en grundig introduktion til centrale dele af den aktuelle forskningsbaserede viden om læsning, og fordi den i kraft af sine mange kvaliteter har potentiale til at opnå klassikerstatus. Både i læreruddannelsen, på efteruddannelseskurser i læsning og ikke mindst i den udøvende lærers håndbogsbibliotek.

Gennem læsning af den meget velskrevne og sprogligt veloplagte bog kan læreren blive klædt godt på til selvstændigt at tilrettelægge en læseundervisning, der er i overensstemmelse med den nyeste viden om læsning. Desuden kan læseren erhverve sig et vigtigt vidensgrundlag til at vurdere læseundervisningsmaterialer og læsepædagogiske strømninger.

Carsten Elbro er en begavet og grundig formidler, der på fornemste vis formår at formidle stoffet om læsning i en yderst læservenlig form. Hvert kapitel indledes med en kort indledning, hvor hensigten med kapitlet beskrives. I bogens første kapitel er der en læsevejledning til bogen, hvor Carsten Elbro påpeger, at læsning er en aktiv proces, hvor læseren går i dialog med teksten. Dette understøttes af de mange varierede, tankevækkende og udfordrende opgaver til de forskellige stofområder. Bag i bogen findes forslag til besvarelser.

Med afsæt i bogens veldokumenterede kapitler om læseteori, dansk bogstavskrift, forudsætninger for læsning og læsevanskeligheder bevæger Carsten Elbro sig ind i et af læsedebattens brændpunkter: diskussionen for eller imod direkte undervisning i lydprincippet. Carsten Elbros standpunkt er klart og utvetydigt. Eleverne i begynderundervisningen skal undervises direkte i lydprincippet. Han argumenterer for, at eleverne gennem beherskelse af skriftens lydprincip får et fundamentalt og uundværligt redskab til at knække skriftsprogets kode, og at barnet herigennem hurtigst og sikrest oplever det forunderlige at kunne læse selvstændigt. Døren er sååben til, at barnet selvstændigt kan tage livtag med læsningen ved at læse bøger af en passende sværhedsgrad og med et indhold, der er interessant for den enkelte. Herigennem får eleven automatiseret sine afkodningsfærdigheder, hvilket er en væsentlig forudsætning for en god læseforståelse og befordrende for læselysten. I bogen kan der desuden hentes megen god inspiration til, hvordan arbejdet med elevernes aktive læseforståelse kan stimuleres og udbygges gennem hele skoleforløbet.

Endelig understreger Carsten Elbro, at direkte undervisning i lydprincippet ikke er en tilbagevenden til den sorte skole. Lydprincippet skal være en væsentlig del af undervisningens indhold, men undervisningens form og valg af læsevenlige materialer overlader han tillidsfuldt til lærerens pædagogiske fantasi og håndelag.

God læselyst

Læsning og læseundervisning

Af Carsten Elbro

265 sider, 206,25 kroner

Gyldendal