Anmeldelse
Kristendom, Middelalderen, Kalkmalerier
En kalkmalers bibelhistorie
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Jørgen Aabenhus
Bog 140 sider, 275 kroner
Elevhæfte 48 sider, 98 kroner
Klassesæt: 30 elevhæfter og underviserens bog 2.795 kroner
Religionspædagogisk Forlag, telefon 3324 9250
'En kalkmalers bibelhistorie' er en indførelse i det at læse og forstå de bibelske historier og helgenlegender, som kalkmalerierne i mange af vore gamle landsbykirker beretter om.
Jørgen Aabenhus har taget sit udgangspunkt i en gruppe kalkmalere, som arbejdede i sjællandske landsbykirker i årene mellem 1460 og 1480, og som går under betegnelsen Isefjordværkstedet, men som er repræsentative for det danske kalkmaleris mest produktive periode.
Undervisningsmaterialet er dels en nøje gennemgang af de kirker, der rummer Isefjordværkstedets kalkmalerier, billedernes motivkreds og placering, dels er den en eksemplarisk indførelse i det at læse kalkmalerier. At vide, hvad et billede forestiller, er ikke det samme som at forstå, hvad det betyder.
Kalkmalerierne er udtryk for en fortolkning. Ved at forstå deres ikonografi får man et indtryk af middelaldermenneskets tankegang og livssyn både i det religiøse og i det daglige liv. Selvom der i lærerens bog bliver gjort delvist rede for den ikonografi, der knytter sig til fortolkningen af kalkmalerier, kræver det alligevel, at underviseren har en god portion bibelkundskab i forvejen, og derfor henvender bøgerne sig først og fremmest til kristendomsfaget.
Det er et gedigent og klassisk undervisningsmateriale, der med nogle få udvidelser kunne bruges i et tværgående undervisningsforløb, hvor både historie og billedkunst indgik. Jeg savner for eksempel en billedanalysemodel, der er lidt bredere anlagt end den, der er skitseret i elevhæftet. Det vægter udelukkende de religiøse tegn og symboler, hvilket må siges at være en alt for snæver indfaldsvinkel at tømme et billede for indhold på.
Bagest i elevhæftet er der en række opgaveforslag. De er også gode og solide, men meget traditionelle. Det virker, som om forlaget har sagt: 'Du Jørgen! Husk lige at give et par forslag til elevopgaver, du ved, det skal der jo være!'
Men det bør ikke afholde nogen fra selv at arbejde videre med det spændende område. Der er virkelig guf i det til mange spændende undervisningsforløb.
Om man skal anskaffe materialet som klassesæt, ved jeg ikke, men det bør absolut være at finde på skolens bibliotek som inspirationsmateriale.
Ulla Brun Fog