Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- et undervisningsmateriale baseret på tv-serien
Af Janus Madsen
Elevhæfte, 41 sider, 49 kroner
Lærersæt: kopisæt, 52 sider, tre videobånd med seks episoder, 425 minutter, lærervejledning, 48 sider, 785 kroner
DR Multimedie
Det er en oplagt ide at benytte tv-serien 'Matador' i historieundervisningen. En stor spørgeskemaundersøgelse i hele EU viser, at spillefilm med historisk indhold samt nærbegivenhedshistorie vækker størst, dog ikke stor, interesse hos folkeskoleelever. Det er således også oplagt at udarbejde et undervisningsmateriale på det grundlag, og her er det, for 7.-10. klasse. Tyve år efter seriens start, men det gør jo ikke sagen mindre historisk - men heller ikke mindre problematisk. Hele 'Matador' består af 24 episoder, så man kunne bruge det meste af et skoleår på bare at se den. Materialet indskrænker sig derfor til tiden under besættelsen. Problemet er så, at eleverne mangler hele den forudgående udvikling, hvor man lærer personerne, deres miljø, liv og indbyrdes relationer at kende. Det søger materialet at råde bod på ved korte handlingsreferater af de 15 forudgående afsnit, men helt det samme er det langtfra. De seks afsnit, materialet tilbyder, varer 425 minutter og altså 9,5 lektioner. Det er lang tid til en så afgrænset, om end væsentlig periode. Det foreslås da også, at man kan springe to af afsnittene over og erstatte dem med handlingsreferat, men det bliver sammenhængen og indlevelsen næppe bedre af.
Materialet foreslås anvendt også i dansk og samfundsfag. Til dansk kan det være relevant, men skønt der naturligvis i serien findes talrige relevante samfundsfaglige aspekter, vil det dog nok være på kanten at tage afsæt i 'Matador' i samfundsfag, medmindre det da kan indgå i en meget større og bredere sammenhæng.
Elevhæftets tekst er delt op i mindre afsnit om enkelte aspekter i serien, for eksempel: mørklægning, luftalarm og beskyttelsesrum, rationering, Danske Kvinders Beredskab, kødløs dag og illegale blade. Her gives knap og saglig, næsten formel, information, og hæftets ydre fremtoning passer hertil og til den triste tid: gråt i gråt med brunt på omslaget for at live lidt op. Skal man være positiv, kan det kaldes smagfuldt, men kedeligt er det.
I kopisættet findes mere end 200 opgaver, oftest formet som spørgsmål eller oplæg til yderligere aktiviteter. Mange er både gode og relevante, de varierer både i karakter og sværhedsgrad og i udformning. Den sproglige udformning er også her ofte temmelig formel: 'Der er i dag debat om, hvorvidt man bør forbyde nazistisk virksomhed i Danmark. Hvordan forholder du dig i den debat og hvorfor?' Et eksempel, som er fremtrukket i følgeskrivelsen til materialet. Kopisiderne er næsten helt uden formildende omstændigheder i form af illustrationer og spræl i layoutet.
Lærervejledningen er funktionelt udformet. Der er nogle didaktiske og metodiske råd, men eller er det en 'facitliste' til elevopgaverne. Der er desuden forslag til yderligere læsning.
Et materiale, brugbart også på flere måder og i andre sammenhænge. Måske skal man dog gøre sig klart, at skoleelever ikke har det samme nostalgiske forhold til serien som det, vi midaldrende og ældre slæber rundt på.
Hans Erik Berthelsen