Anmeldelse

Asteroider, kometer og meteorer

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mystik og varsler har til alle tider været knyttet til uventede himmelfænomener som kometers og meteorers tilsynekomst. Efter at rumsonder har gennemkrydset det nære univers og indhentet stribevis af data, må troen på det overnaturlige imidlertid vige for indsigten. Men tidens store interesse for astronomi viser, at fascinationen er uændret.

Dette bind i serien giver en bred indføring i solsystemets småtingsafdeling. Der lægges vægt på den aktuelle viden, men også den historiske side af sagen får sit.

Når katastrofeklokkerne med jævne mellemrum lyder, fordi et eller andet ukendt objekt med en vis sandsynlighed om nogle år vil ramme jorden og forårsage tusinder af menneskers og dyrs udslettelse, er det oftest en asteroide, der er på spil. Asteroiderne kredser sædvanligvis om solen i området mellem Mars og Jupiter, men ved sammenstød kan de komme ud af kurs. Bogen fortæller om det berømte Tunguskamysterium, hvor et himmellegeme slog ned og ryddede et kæmpe skovområde i Sibirien. Teksten er i øvrigt ganske nøgtern og holder sig fra uvederhæftig katastrofesvælgen.

Som i de øvrige bind byder forfatteren på en rumtur, denne gang til asteroidebæltet og til en komet. Gennem disse rejser opnår forfatteren at kunne henvende sig i en direkte form til eleverne. En tekst, der ellers let kunne blive en opremsning, får således en vis handling og bliver derved mere vedkommende. Teksten understøttes af et stort illustrationsmateriale.

Bogen kan læses på mellemtrinet, men bedst i ældre klasser.