Nyt om læsning

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Herhjemme er kendskabet til den newzealandske begynderundervisning i læsning temmelig udbredt. Men ikke mange ved, hvordan man underviser i begynderlæsning i Finland. Det råder det seneste nummer af tidsskriftet 'Læse-debat' bod på. Her stilles de to landes meget forskellige praksis og bagved liggende pædagogiske teorier op mod hinanden. Libby Limbrick fra New Zealand og Elisa Poskiparta og Pekka Niemi fra Finland, der alle tre er centralt placerede i deres hjemlands begynderundervisning i læsning, skildrer det, der kaldes 'helhedslæsning' og den finske læseundervisning, der bygger på fonetisk baserede metoder og helordsmetoder. Men selvom de er forskellige, er de ikke modsætninger. Begge peger for eksempel på nødvendigheden af forældrenes engagement og deres deltagelse i arbejdet. 'Læse-debat' koster 40,50 kroner og kan bestilles hos Landsforeningen af Læsepædagogers ekspedition på telefon 3253 6937 og fax 3294 1748.

'Læsning på tværs' er et nyt tværfagligt blad om læsning og læsevanskeligheder. Bag initiativet står en arbejdsgruppe fra undervisnings- og vejledningsinstitutioner i de amtslige og kommunale systemer. Første nummer er udgivet med støtte fra Undervisningsministeriet. Målgruppen er undervisere, sagsbehandlere, konsulenter og andre, som i det daglige har professionel kontakt med mennesker, som har problemer med at læse og skrive. Et årsabonnement på tre numre koster 225 kroner og kan bestilles hos Hovedstadens Ordblindeskole på telefonnummer 3542 7566.