10. klasse giver modenhed

Et godt kammeratskab og ønsker om mere modenhed talte mest blandt Skovbakkeskolens nuværende store 10.-klasses-årgang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Iår var de 70 elever i de blå træbyg-ninger, hvor 10.-klasserne holder tilved siden af Skovbakkeskolens store, røde murstensbygninger i skoven i Odders udkant. Men til næste år bliver der kun halvt så mange elever i tilbygningen - og også færre lærere.

Men et er eleverne i Odder enige om: Skovbakkeskolen er 'helt kanon'.

Altså god nok.

Tine Müller, Anders Bagger, Rune Knudsen og Peter Larsen går alle i 10. klasse, og de tre førstnævnte fortsætter efter sommerferien i gymnasiet, mens Peter tager til Grenaa for at få en handelsgymasieuddannelse på et collegeophold delvist sponsoreret af FDB, Fællesforeningen For Danmarks Brugsforeninger.

- Skovbakken har været en god oplevelse og bedre end de skoler, jeg tidligere har gået på i Århus. Især har det sociale været i top, og det var da også derfor, jeg valgte at tage et år mere. Det har været en sjov tid, men det faglige indhold af undervisningen kunne måske være højere, siger Tine Müller, der har været glad for at gå på idrætslinien.

Anders Bagger valgte at tage 10. klasse med - han var i tvivl om, hvorvidt han skulle søge gymnasiet senere.

- Men det sociale her på skolen talte også med i min beslutning, og samtidig er jeg nu blevet moden nok til, at jeg har besluttet at gå på gymnasiet, tilføjer han.

Rune Knudsen havde også brug for mere tid efter 9. klasse.

- Jeg synes egentlig, at jeg har lært meget på det her år, især har jeg ændret mig på det menneskelige område. Og så har jeg været glad for idrætslinien, tilføjer han.

Peter Larsen bryder med de andre for at tage en handelsgymansieuddannelse i Grenaa.

- Den beslutning har jeg først kunnet træffe i år, hvor jeg har haft tid til at tænke mere over, hvad jeg vil. Og jeg tror da også, at jeg kommer til at savne kammeraterne her - og måske hele skoletiden, siger han.

Thomas Kristiansen, Niels Yde Frederiksen, Jane Pedersen og Karen Marie Troldborg skilles efter 9. klasse i år. Og tegner dermed også det billede, hvor halvdelen af 9.-klasserne har valgt at forlade Skovbakkeskolen. Jane tager til Skanderborg for at få en højere handelseksamenuddannelse, mens Karen vil på det lokale gymnasium.

- Jeg føler ikke, at jeg kan få noget ud af 10. klasse. Og sammen med mine forældre har jeg besluttet, at jeg er moden nok til at tage en handelsuddannelse. Det har da også talt med, at skolen i Skanderborg har været dygtig til at fortælle om sine tilbud - både til mig og for mine forældre. Det lyder i hvert fald spændende, understreger Jane Pedersen.

Karen Marie Troldborg lægger ikke skjul på, at hun er træt af folkeskolen.

- Jeg glæder mig til en forandring. Først havde jeg overvejet at tage på efterskole, men efter jeg har besøgt gymnasiet, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle fortsætte her. Og de liniefag, jeg kunne få, var slet ikke interessante nok sammenlignet med gymnasiet, siger hun.

Thomas Kristiansen vil gerne i handelsskolen - men det skal først være efter endnu et år på Skovbakkeskolen.

- Jeg har behov for et år mere her, hvor jeg kender de fleste. Og så synes jeg, at det lyder spændende med de liniefag, vi kan vælge imellem. Jeg tror også, at det er kammeratskabet, der tæller med i min beslutning - og så glæder jeg mig til at få mere tid til at dyrke idræt her, siger Thomas.

Niels Yde Frederiksen kom først til Skovbakkeskolen forrige år - og fortsætter i 10. klasse for at lære både skolen og sine nye kammerater bedre at kende.

- Jeg har nok også behov for at blive mere moden, før jeg finder ud, hvad jeg vil fremover. Og så lyder den undervisning, man kan få på den kreative linie, også spændende nok, understreger Niels.

Alle otte elever er enige om, at de mange reklamer - gennem tv-spot, tryksager og messer - som de øvrige uddannelses-institutioner har været godt fremme med i det østjyske område gennem det seneste halve år, har gjort indtryk.

Peter Larsen blev da også først i vinter opmærksom på handelsgymnasieuddannelsen på college i Grenaa, da han pludselig så annoncerne herfra. Og Jane Pedersen er også imponeret over den præsentation, som højere handelseksamenuddannelsen i Skanderborg har vist.

- Men jeg tror da, at tv-reklamerne og de mange annoncer og tryksager er med til at gøre forældrene mere opmærksomme på, hvad man egentlig kan vælge imellem. Det betyder måske, at der bliver snakket lidt mere om de forskellige muligheder derhjemme, mener både Anders og Jane.

- Jeg synes, det er i orden, at de andre uddannelser gør lidt mere ud af at fortælle om sig selv - og også på en måde, så man har lyst til selv at høre mere om det, siger Karen Marie Troldborg.

Omvendt har både Niels Yde Frederiksen og Thomas Kristiansen ikke hæftet sig meget ved de mange reklamer for andre uddannelser.

- Måske fordi vi hele tiden har haft en fornemmelse af, at vi skulle vente - og tage 10. klasse med her på skolen, siger de begge.

Men de holder sammen - 10.-klasse-eleverne i Odder. Alle de 105, der i år slutter i 10. klasse på byens tre skoler, har valgt at holde afslutningsfest sammen. Og til den lejlighed har de booket sig ind i samlet trop på byens diskotek Edelweiss efter forudgående fællesspisning.

jj