Om uddannelse for ledige - med ydelser fra a-kassen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som ledig lærer har du mulighed for at deltage i visse uddannelser med ydelser fra DLF/A.

Der er i princippet tale om 3 regelsæt, der kan benyttes hver for sig, og som hvor mulighederne byder sig, også kan kombineres

1. Uddannelse med bevarelse af dagpengeretten (lov om arbejdsløshedsforsikring)

2. Uddannelsesorlov for ledige (lov om orlov)

3. Uddannelsesgodtgørelse (lov om en aktiv arbejdsmarkedsindsats)

Ved årsskiftet 95/96 blev der foretaget en del ændringer i reglerne for uddannelse med ydelse fra en a-kasse. Resultatet blev omtalt i Folkeskolen umiddelbart efter årsskiftet.

Da betingelserne for deltagelse i kursus og uddannelse blev væsentligt forandret, og vi nu har modtaget de nærmere administrative regler, kan vi her følge op med en samlet gennemgang af mulighederne og de vilkår, der knytter sig til den enkelte ordning.

1. Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 62 A

Når du som ledig påbegynder uddannelse, mister du som udgangspunkt retten til dagpenge.

Med § 62 A er der dog bevaret en mulighed for, at du kan deltage i undervisning samtidig med, at du modtager dagpenge.

Der stilles imidlertid nogle helt faste krav til undervisningen:

Uddannelsen/kursus er

- under 20 undervisningstimer pr. uge

- ikke en (eller en del af en) SU-berettiget uddannelse

- HF-enkeltfag på under 20 timer

- undervisning svarende til 8.-10. kl. (uanset timetal).

Rådighed:

Hvis du vælger at deltage i uddannelse efter § 62 A, skal du huske straks at underrette både Arbejdsformidlingen (AF) og a-kassen om din deltagelse i undervisning.

Det er samtidig vigtigt at slå fast, at du uanset din deltagelse i uddannelse skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet i fuldt omfang, dvs. at du fortsat skal være aktiv arbejdssøgende og være i stand til at overtage arbejde på de almindelige vilkår.

Overgangsregler:

De ændringer, der blev indført i § 62 A ved årsskiftet, betyder bl.a., at du ikke længere kan deltage i seminariernes tilbud om et ekstra liniefag, og det er også blevet umuligt at følge DLH's cand.pæd.-uddannelser med dagpenge.

Medlemmer, der inden d. 01.01.96 var startet på et sådant forløb, kan dog fortsætte efter de gamle regler.

2. Uddannelsesorlov for ledige

Regionale regler/dispensationsbestemmelser:

Ved ændringerne i lov om orlov er der blevet indført en række nye bestemmelser for lediges adgang til uddannelsesorlov. Samtidig er der blevet indført en del dispensationsmuligheder. Disse dispensationsmuligheder er tillagt Arbejdsformidlingen (AF), der skal administrere efter retningslinier, der er fastsat i det regionale arbejdsmarkedsråd.

Det betyder, at der fra amt til amt kan være forskellige muligheder for orlovens afholdelse. For at få kendskab til de regionale bestemmelser kan du kontakte din lokale a-kassekonsulent.

I det følgende vil det blive bemærket, når der er mulighed for regionale dispensationer.

Orlovens varighed:

Som ledig kan du få orlov til uddannelse i mindst 1 uge i sammenhæng og højst i 52 uger. Dog kan du i løbet af de første 26 ugers ledighed kun opnå orlov i sammenlagt 4 uger (AF kan dispensere og tillade længere orlov).

Ud over denne begrænsning er det også blevet bestemt, at ledige på uddannelsesorlov skal stå til rådighed for formidlet arbejde, hvilket kan betyde, at du skal afbryde din uddannelse for at overtage/aktivt søge et af AF formidlet arbejde (AF kan dispensere for rådighedspligten).

Hvilke uddannelser:

Det er ikke muligt at opnå orlov til uddannelse til alle uddannelser.

Generelt kan det oplyses, at lange og mellemlange uddannelser som hovedregel ikke hører til de uddannelser, der kan opnås orlov til.

Arbejdsministeren og undervisningsministeren kan fastsætte nærmere regler og godkende uddannelser, der herefter indgår i positivlisten, dvs. beskrivelsen af de godkendte uddannelser.

Uddannelsesorlov kan bevilges til godkendte offentlige uddannelser, der

- er på mindst 20 timers undervisning pr. uge, eller

- er normeret som heltidsundervisning, eller

- er godkendt som heltidsundervisning efter SU-reglerne.

(AF kan dispensere fra timekravet).

Positivlisten indeholder for nuværende en række uddannelser af betydning for lærernes videre- og efteruddannelse. Indtil videre kan ledige lærere og lærere i beskæftigelse anvende orlov til uddannelse ved deltagelse i bl.a.

- cand.pæd.-uddannelserne ved DLH

- efter- og videreuddannelser på seminarierne

-åbne uddannelser.

Det skal bemærkes, at positivlisten i skrivende stund er under revision. Det kan derfor ikke oplyses, hvilke ændringer der kommer til at gælde, og hvornår disse vil gælde fra. Det ikke er oplyst til a-kasserne, hvornår revisionsarbejdet er tilendebragt. Vi vil orientere om den ny liste, når den kommer.

Orlovsydelsen:

Orlovsydelsen til fuldtidsforsikrede udgør den højeste dagpengesats, p.t. kr. 523 pr. dag.

Til deltidsforsikrede er orlovsydelsen et beløb svarende til 70% af ovennævnte sats, kr. 366 pr. dag.

Orlovsperioder:

Det er kun muligt at anvende 52 uger til orlov til uddannelse inden for en periode på 5 år.

I 52-ugers-perioden medregnes evt. perioder på sabbatorlov som lønmodtager, perioder, hvor der er udbetalt uddannelsesgodtgørelse, og perioder med godtgørelse til arbejdsmarkedsuddannelser.

Forbrug af ydelsesperioder:

Som ledig har du aktuelt ret til et dagpengeforløb med en dagpengeperiode på op til 208 ydelsesuger efterfulgt af en aktivperiode på 156 uger. Fra 01.07.96 nedsættes dagpengeperioden imidlertid til 156 uger, og fra 01.01.98 nedsættes antallet af ydelsesuger yderligere til 104. Aktivperioden vil fortsat være på 156 uger.

Alle orlovsperioder, der starter nu, medfører forbrug af ydelsesperioder i dagpengeforløbet på samme måde som ved udbetaling af dagpenge.

3. Uddannelse med uddannelsesgodtgørelse

Denne mulighed for uddannelse administreres af AF og retter sig primært mod medlemmer, der har været ledige i en længere periode, og mod medlemmer, der har en særlig risiko for længerevarende ledighed. Afgivelse af tilbud forudsætter, at der udarbejdes en individuel handlingsplan for medlemmet.

Tilbuddene om uddannelse kan gives ved, at den ledige selv finder en uddannelse inden for det almindelige uddannelsesforløb eller i et forløb, som er særligt tilrettelagt.

En uddybende gennemgang af reglerne vil falde uden for rammerne af denne artikel. Imidlertid vil alle, der opfylder betingelserne for at få udarbejdet en individuel handlingsplan, blive kontaktet af DLF/A og få tilbudt en samtale indeholdende information og vejledning om handlingsplan, uddannelsesmuligheder m.v.

Yderligere information om ordningerne

DLF/A har i en række pjecer nærmere beskrevet reglerne for bl.a. orlov med uddannelsesydelse, dagpengeforløbet og rådighed/uddannelse.

Vi sender dig gerne et eksemplar.

Har du behov for konkret vejledning, kan du også kontakte din lokale a-kassekonsulent eller DLF/A. Se adresser og telf.nr. på sidste side i bladet.