Billedbøger

Den Store Nordiske Elefantbog

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Thomas Winding

Illustreret af Pernelle Maegaard, Peter Hentze og Thomas Winding

Research: Victoria Winding

124 sider, 249 kroner

Gyldendal

Thomas Winding er et fyrtårn i den danske børnekultur. Han mestrer, som sin hund Mester, at se verdens banaliteter igennem kalejdoskopiske briller og skabe forundringens klarhed. Han går altid til grænserne af, hvad forundringen kan bære, men aldrig ud over. Han er en Thomas aldrig over geWinding, der lægger sine ord blidt rundt om læseren; men de vil ind - og kommer det.

Elefanten bliver tager under hans kærlige behandling, både med faktuelle oplysninger og i mytiske fortællinger og sagn fra hele verden og herunder altså fra Norden; alt sammen krydret og smykket og udvidet af hans egne, Pernelle Maegaards og Peter Hentzes elefantbilleder, der både i streg, farvevalg og komposition udstråler betagelse af det store dyr og dets væsen.

Under læsningen får man vakt sin interesse for hulemalerier, orientalske religioner, Hannibals krige, Darwin, istiden, genteknologi, den nordiske elefants undergang og genopståen - og så selvfølgelig elefanten.

Bogen kan med sin milde sprogtone og karske fortælleglæde leve og live op blandt indskolingens børn med sine mange billeder, også de sproglige, og sin spørgende holdning til modsætninger, skabe filosoferen, undren og interesse for tilværelsens tildragelser blandt børn og unge i alle aldre og med sine håndfaste gisninger om absurditetens og relativismens eksistens give frugtbare stød i frontallappen på enhver voksen, der mener at være normal.

Denne bog er mammut for sjælen.

Jens Raahauge