Anmeldelse
Dansk, Specialundervisning
Lydrette ord i det danske sprog
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En alfabetisk ordliste til undervisningen i læsning og retskrivning
Af Birger Pedersen
48 sider, 72,50 kroner
Special-Pædagogisk Forlag
En liste over lydrette ord i dansk kan være nyttig i mange sammenhænge. Læreren kan bruge den, når hun tilrettelægger læse- og staveundervisning og specialundervisning. 'Kriteriet for udvalget er, at man skal kunne 'lydere' sig til ordet ved hjælp af det enkelte bogstavs rene fonemlyd ifølge dansk konvention'.
Forfatteren er opmærksom på, at udvalget bliver lidt ejendommeligt. Verber findes kun i navnemåde og bydeform. Der er overvægt af ord, hvor trykket ligger på anden eller tredje stavelse. Der er desuden mange fremmedord af latinsk oprindelse.
Ordene er ordnet i følgende hovedgrupper: En almen del, specielle ord, sted- og egennavne samt ord med dobbeltkonsonant og vokal.
De såkaldte almene ord har overvægt af fremmedord af latinsk oprindelse. 'Anomali, alkymi og akantus' er ikke de ord, der er mest brug for i begynder- og specialundervisningen, mens ord som 'ananas, alf og april' straks siger eleverne noget mere. De specielle ord består overvejende af ukendte fremmedord som 'apikal, anakoluti og aldus'. Sted- og egennavne er straks nyttigere med navne som 'Ali, Amerika og Aldi'. I listen med dobbeltkonsonanter eller vokaler optræder kendte og ukendte ord: 'Anna, allé og allofon'.
Listen er en god håndsrækning til den lærer, der vil bruge lydrette ord i tilrettelæggelsen af begynder- eller specialundervisning. De mange fremmedord er der ikke brug for i denne sammenhæng. Listen kan med fordel begrænses ved udeladelse af en del af de mange ukendte ord.
Tove Kettner Heiberg