It
10   454

Kan man kræve, at elever medbringer eget it-udstyr?

Skolens it-udstyr står ubenyttet hen eller går i stykker, fordi eleverne ikke føler ansvar for det. Det er uholdbart for samfundsøkonomien, mener formanden for it-vejlederforeningen. Han foreslår, at man hæver beløbet på børnechecken og kræver, at eleverne medbringer deres eget udstyr.

Det er en helt basal del af det at være barn i 2013, at man har en digital platform til brug både i fritiden og i skolen. Og da børnechecken skal dække et barns basale behov, var det måske en løsning at hæve beløbet på den og så kræve, at eleverne selv medbringer pc, mac, tablet eller anden platform i undervisningen - den såkaldte 'bring your own device'-strategi.

Det mener en af folkeskolen.dk's faste it-bloggere, it-vejlederforeningens formand John Klesner.

Artiklen fortsætter under banneret

"Mit bud skal ses som et oplæg til, at vi skal til at tænke ud af boksen. Vi skal have løst det problem, at elevernes har digitale værktøjer derhjemme, som er i brug alle andre timer, end når de er i skole - samtidig med, at skolen investerer i platforme, der enten ikke bliver brugt eller går i stykker, fordi eleverne ikke føler ejerskab. Det giver ikke mening samfundsøkonomisk", siger han, da folkeskolen.dk fanger ham på en mobiltelefon fra London.

John Klesner præsenterede sit løsningsforslag i et blogindlæg på folkeskolen.dk's faglige netværk om it i undervisningen, og det har fået flere brugere af netværket til tasterne.

Gratis undervisning for alle

Thora Hvidtfeldt Andersen, lærer på Beder Skole, spørger til, hvordan det harmonerer med, at uddannelse i Danmark skal være gratis.

"Jeg har i denne sammenhæng hørt sige, at blyanter også forventes købt af forældrene - men computere har en noget anden pris. Desuden er det absolut muligt, at en skole ville tabe sagen, hvis den forlangte af forældrene, at en elev skulle medbringe blyanter for at deltage i undervisningen", skriver hun.

"I disse tider øges indkomstforskellene i Danmark - det er så trist, at man netop nu mener at kunne basere undervisningen på elevers egne materialer".

John Klesner er klar over, at det er svært at kombinere gratis undervisning med krav om, at alle medbringer eget it-udstyr.

"Det kolliderer med principper om, at uddannelse skal være gratis, men vi skal have fundet en løsning i form af en eller anden ligningsordning, så alle elever får en digital platform til brug i fritiden og i undervisningen. Det er det, jeg kommer med et bud på, hvordan kan lade sig gøre", siger han.

Eleverne vedligeholder ikke egne computere

Flere peger også på, at eleverne vil medbringe forskellige platforme med forskellige styresystemer, som vil gøre det svært at køre et samlet undervisningsforløb - også selvom mange digitale undervisningsmaterialer kører direkte i browseren.

"Eleverne får i mange tilfælde ikke holdt deres computere funktionsdygtige, og alle mulige mærkelige programmer kan gøre deres computerbrug til en langsom og frustrerende oplevelse. Der er naturligvis styr på, at facebook og lignende spiller, som det skal, men resten af opdateringerne sejler ofte", skriver Bo Kristensen.

Det problem mener John Kesler i stedet skal ses som en mulighed for at gøre digital dannelse til en del af undervisningen.

"En del af den digitale dannelse er jo også at lære eleverne, hvordan de vedligeholder deres computere. Skolen skal naturligvis sørge for at give eleverne nogle gode vaner om vedligeholdelse og forebyggelse mod virusangreb", siger han.

"Skolerne skal naturligvis sørge for supportordninger. Den kunne for eksempel varetages af it-kyndige elever. Med digitale læremidler forsvinder behovet for bogopsættere på skolebiblioteket, der får 40 kroner i timen. For den samme pris kan man sagtens få nogle dygtige elever til at yde support".

KL: 'Bring your own device' er fremtiden

I en mail til folkeskolen.dk skriver formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl, at regeringen og KL med Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi allerede har sat som mål, at eleverne skal medbringe eget udstyr.

"I aftalen forudsættes det, at eleverne som udgangspunkt medbringer egen bærbar enhed, og at skolerne stiller udstyr til rådighed for enkelte elever, der selv ikke har mulighed for at medbringe. Og kommunerne er i fuld gang med at opfylde denne målsætning", skriver hun.

Det er der et godt signal i, mener John Klesner.

"Men KL har budgetteret med, at det er 25 procent, som ikke kommer til at medbringe. Og der er forskel på ikke at have råd og så vælge ikke at medbringe. Hvis 25 procent ikke medbringer, er det stadig det offentliges job at sørge for, at de får en platform til brug både i fritiden og i skolen, som eleven igen ikke føler ejerskab over", siger han.

"Man kunne for eksempel forestille sig, at man skulle lægge en form for depositum, som kunne medføre sådan et medejerskab. Vi skal i hvert fald på en eller anden måde have løst den gordiske knude, at det skal være gratis at modtage undervisning, men at det er en del af det at være barn i 2013, at man har en digital platform til brug i fritiden og i skolen, som man føler ejerskab over", slår John Klesner fast.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.420 andre er allerede tilmeldt