Jørn Lund i spidsen for kanon-udvalg

Efter den fornyede debat om behovet for en kanon over litteratur, børn bør stifte bekendtskab med i skolen, har undervisningsminister Ulla Tørnæs nedsat et kanon-udvalg med direktør Jørn Lund, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, som formand.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udvalget har til opgave opgave at komme med forslag til, hvilke centrale danske forfatterskaber, eleverne i henholdsvis folkeskolen og de gymnasiale uddannelser bør stifte bekendtskab med gennem danskundervisningen. I begyndelsen af 1990'erne nedsatte daværende undervisningsminister Bertel Haarder et kanonudvalg, som endte med at anbefale bestemte forfattere og værker, som burde gennemgås i gymnasiet, mens der ikke blev nogen lister over litteratur for folkeskolen. For nylig genoplivede DPU-professor Torben Weinreich debatten og opfordrede til en fast kanon over litteratur, elever skal møde i folkeskolen. Undervisningsminister Ulla Tørnæs erklærede sig som modstander af centralt fastsatte bindende læseplaner, men besluttede i stedet at nedsætte et udvalg, som skal give lærerne inspiration.

Kanonudvalget skal have afsluttet sit arbejde til oktober, oplyser ministeriet. Foruden Jørn Lund er følgende personer blevet opfordret til at deltage:

Johannes Riis, direktør, Gyldendal

Lene Møller, seminarielektor, Frederiksberg Seminarium

Jens Raahauge, formand for Dansklærerforeningen, folkeskolen

Joakim Garff, lektor, Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Kirsten Skov, lektor, Tørring Amtsgymnasium

Dorthe Heurlin, lektor, Frederiksberg Studenterkursus

Morten Hesseldal, direktør, Bonnier Forlagene

Bodil Fogh, adjunkt, Hillerød Handelsskole

Marianne Zibrandtsen, rektor, Aurehøj Amtsgymnasium

Thomas Bredsdorff, professor, Københavns Universitet

Jens Smærup Sørensen, forfatter

Klaus P. Mortensen, redaktør, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab