Forhold i forbindelse med nyansættelse

BEMÆRK: DETTE ER EN ARTIKEL FRA FAGBLADET FOLKESKOLEN I 1997, OG DE ANFØRTE REGLER ER IKKE LÆNGERE GÆLDENDE, RED.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forbindelse med begyndelsen af det nye skoleår har foreningen udarbejdet denne kortfattede oversigt over de mest elementære vilkår for ansættelse, der er gældende i henhold til overenskomsten for lærere m.fl.

Ønsker du yderligere information, eller er der forhold, du er i tvivl om, kan du rette henvendelse til din tillidsrepræsentant eller til den lokale kreds.

 

Som nyansat lærer eller børnehaveklasseleder kan man blive ansat enten på timelønsvilkår eller på månedslønsvilkår.

Månedslønnet ansættelse

Ansættelse som månedslønnet lærer eller børnehaveklasseleder vil normalt ske i en varig stilling. Hvis der forud for ansættelsen er en konkret årsag, kan tidsbegrænset ansættelse finde sted. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis en fastansat lærer har orlov i henhold til lov om orlov, hvis en lærer har barselsorlov eller i andre lignende situationer. Det vil være en god idé at få tillidsrepræsentanten eller den lokale kreds til at kontrollere, om baggrunden for en tidsbegrænset ansættelse er i orden.

Ved tidsbegrænset ansættelse fremgår ansættelsesperioden af ansættelsesbrevet, og man fratræder på det anførte tidspunkt uden yderligere varsel.

Gentagne, på hinanden følgende tidsbegrænsede ansættelser i samme stilling vil medføre, at ansættelsen kun kan bringes til ophør med de normale varsler og ved anvendelse af den sædvanlige procedure.

Hvis det viser sig umuligt at finde uddannede ansøgere til en månedslønnet stilling, kan det blive nødvendigt at ansætte en ikke-uddannet. Ansættelsen vil da blive gjort tidsbegrænset. Den konkrete årsag til at gøre ansættelsen tidsbegrænset vil være, at der skal være mulighed for at slå stillingen op med henblik på at få ansat en person, der opfylder folkeskolelovens uddannelseskrav.

Månedslønnede ansatte følger samtlige overenskomstens bestemmelser, herunder løn (en nyansat lærer aflønnes pr. 1. august 1996 på løntrin 23, en børnehaveklasseleder på løntrin 21) og pension uanset uddannelse.

Ferie

Når der på en skole afvikles ferie for lærere/børnehaveklasseledere, kan nyansatte komme i den situation, at de bliver trukket i løn. Løntrækket opstår, fordi de nyansatte ikke har optjent ret til ferie med løn i det pågældende arbejdsforhold.

Ansatte, der kommer fra en anden ansættelse, kan have fået et feriekort, der skal dække den pågældende ferie. Nyuddannede vil i nogle situationer være omfattet af den særlige dimittendordning, der er etableret, og de vil kunne få udbetalt feriedagpenge fra a-kassen.

Nyansatte, der enten har afviklet al optjent ferie, eller som ikke har optjent ferie overhovedet, vil, hvis de er dagpengeberettigede medlemmer af en a-kasse, kunne melde sig ledige på AF og modtage arbejdsløshedsdagpenge.

Det er en god idé at spørge tillidsrepræsentanten eller på kredskontoret før ferien, hvordan man er stillet.

 

Ansættelsesbrev

Alle, der ansættes for en periode af 1 måned eller derover med 8 timer ugentligt eller derover, skal have et ansættelsesbrev. Ansættelsesbrevet skal indeholde:

- navn eller anden identifikation af arbejdsgiver

 

- navn på den ansatte

 

- arbejdsstedet - evt. flere arbejdssteder med angivelse af hovedarbejdssted

 

- stillingsbetegnelse

 

- ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt. Ved tidsbegrænset ansættelse anføres også sluttidspunktet for ansættelsen. Dette sluttidspunkt skal anføres som en dato. En formulering som '. . . indtil NN vender tilbage.' kan ikke accepteres

 

- beskæftigelsesgrad

 

- oplysninger om ferie, løn, opsigelsesvarsler, pension, udbetalingsterminer og arbejdstid. Disse oplysninger kan erstattes af en henvisning til overenskomstens bestemmelser.

 

Der kan ikke stilles krav om, at ansættelsesbrevet skal indeholde oplysninger om, hvilken årsag der ligger til grund for en tidsbegrænset ansættelse. Det må derfor fremgå af en følgeskrivelse til ansættelsesbrevet. Den nyansatte, tillidsrepræsentanten eller kredsen vil ellers ikke have mulighed for at kontrollere, om tidsbegrænsningen har sin begrundelse i forhold, der ligger inden for overenskomstens bestemmelser.

Ansættelsesbrevet skal så vidt muligt være den ansatte i hænde senest ved tiltrædelsen. Under alle omstændigheder skal ansættelsesbrevet være den ansatte i hænde senest 1 måned efter ansættelsesaftalens indgåelse.

Nyansatte, der ikke har fået et ansættelsesbrev, kan rette henvendelse til tillidsrepræsentanten eller til kredsen for at få hjælp til at få rettet op på fejlen.

Ansættelsesbrevet er den eneste mulighed, man som ansat har for at få kendskab til de vilkår, der er gældende for ansættelsen. Et ansættelsesbrev sikrer, at den ansatte vil få en bedre beskyttelse mod arbejdsgiverens evt. tilsidesættelse af rettigheder, fordi man med ansættelsesbrevet har bevis for, hvilke aftaler mv. der er gældende.

Timelønnet ansættelse

Ansættelsen som timelønnet lærer/ børnehaveklasseleder vil ske i de situationer, hvor det ved ansættelsen ikke er muligt at fastslå, at ansættelsen vil have en varighed af mindst 3 måneder. Hvis det på forhånd vides, at ansættelsen vil vare 3 måneder eller mere, sker ansættelse på månedslønsvilkår. Timelønsansatte har krav på et ansættelsesbrev, hvis ansættelsen varer 1 måned eller mere, og beskæftigelsen er på 8 timer om ugen eller derover.

 

Løn

Lønnen til timelønnede lærere og børnehaveklasseledere er afhængig af, om man er lærer- henholdsvis pædagoguddannet eller ej. Timelønnen for en ikke-uddannet udgør pr. 1. april 1997 kr. 94,82 pr. arbejdstime.

For en uddannet timelønnet lærer udgør lønnen pr. 1. april 1997 kr. 118,60 pr. arbejdstime.

For en uddannet timelønnet børnehaveklasseleder udgør lønnen kr. 112,83 pr. arbejdstime.

Uddannede timelønnede lærere og børnehaveklasseledere, der er ansat på amtskommunale specialskoler, får henholdsvis kr. 126,23 og kr. 120,45 pr. arbejdstime.

Lønnen udbetales månedsvis bagud.

Alle timelønninger er for grundlønsområdet (tidligere benævnt stedtillægsområde 2).

 

Arbejdstid

Arbejdstiden opgøres efter de regler, der gælder for månedslønnede lærere/ børnehaveklasseledere. En timelønnet lærer vil for hver lektion få løn for 1,5 arbejdstime (45 minutters undervisning, 45 minutters forberedelse). Som timelønnet børnehaveklasseleder medregnes 1,3 arbejdstime for hver lektion i børnehaveklassen. Den timelønnede skal altid have løn for mindst 3 lektioner for hver dag, den pågældende er bedt om at møde på skolen, svarende til en arbejdsdag på mindst 4,5 arbejdstimer for timelønnede lærere og 3,9 arbejdstimer for timelønnede børnehaveklasseledere.

Timelønnede får i øvrigt kun løn for den faktisk forbrugte tid. I forbindelse med skolernes lukningsperioder, f.eks. efterårsferien, og ved sygdom ydes ikke løn. Den timelønnede må da henvende sig til henholdsvis arbejdsformidlingen eller kommunens socialforvaltning.