EU vil droppe obligatorisk GDA

Alt tyder nu på, at det omstridte GDA-mærke ikke bliver obligatorisk, men frivilligt. Ifølge Altinget.dk vil det belgiske formandskab ændre forslaget med opbakning fra EU-Kommissionen. Den danske begejstring er stor.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dermed følger både Ministerrådet og EU-Kommissionen nu den danske linje om, at næringsdeklarationen skal være obligatorisk og GDA blot et frivilligt supplement. Det vækker stor begejstring hos fødevareminister Henrik Høegh, der skal stemme om forslaget sammen med sine landbrugsministerkolleger mandag i Bruxelles.

"For mig er det en solstrålehistorie, at det er lykkedes os at få EU-Kommissionen med på, at GDA ikke skal være obligatorisk, men frivilligt, og at 100-gramsmærkningen bliver obligatorisk. En gang imellem kan en god omgang knofedt betale sig", siger fødevareministeren tilaltinget.dk.

Glæde i organisationerne

Landbrug & Fødevarer har hele vejen igennem kæmpet imod mærket, der primært kritiseres for at angive urealistiske og vildledende portionsstørrelser. Derfor glæder brancheorganisationen sig nu over Ministerrådets markering.

"Det er en rigtig god nyhed, at Ministerrådet holder fast i, at GDA kun kan blive en frivillig mærkning", siger chefkonsulent Susanne Kofoed.

I Forbrugerrådet er der også optimisme at spore op til afstemningen mandag. Allerhelst ser rådet ligesom Landbrug & Fødevarer, at GDA-mærket helt forbydes, men det "mindst ringe" alternativ er at sørge for, at det ikke bliver obligatorisk.

"Det er helt afgørende for os, at GDA bliver frivilligt, og at en 100-gramsmærkning bliver obligatorisk. Derfor er jeg virkelig glad for, at Ministerrådet nu efter Europa-Parlamentets afstemning siger, at GDA skal være frivillig. Det er det bedste, vi kan opnå", siger fødevarepolitisk medarbejder Camilla Udsen.