Anmeldelse

Ustyrlig uhygge / Hvad er meningen?

Uhygge og livsforståelse

Elever i 5.-6. klasse kan have fest med dette materiale. Tekster og billeder er velvalgte, og de meget varierede arbejdsmetoder, der foreslås, gør, at både elever og lærere får lyst til at bruge dem i undervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Begge læremidler er til danskundervisningen i 5.-6. klasse. Der vil være elever (og lærere), der foretrækker den ene bog, og andre, der foretrækker den anden, men både teksterne og billederne er velvalgte i forhold til målgruppen, og jeg tror, at de meget varierede og elevaktiverende arbejdsmetoder, der foreslås, gør, at både elever og lærere får lyst til at bruge dem i undervisningen.

Fakta:

Titel: Ustyrlig uhygge / Hvad er meningen?

Forfatter: Ayoe Quist Henkel, Marianne Oksbjerg/Anna Klarskov Skyggebjerg

Pris: 198,75 / 225

Sider: 110 / 77

Forlag: Gyldendal

Forfatterne tager udgangspunkt i elevernes eget liv og de universer, de gebærder sig i. Opgaverne og arbejdsmetoderne bruger alt fra parsamtaler og hurtigskrivning til prezi, lydkollage og kortfilm. Begge bøger afsluttes med opfordring til egenproduktion og videre arbejde med teamet.

Teksterne er næsten alle af nyere dato - der er lige en enkelt af Grimm - og skrevet af kendte og gedigne børnebogsforfattere.

"Hvad er meningen?" guider eleverne igennem både billedtømning og tekstforståelse, men handler også om, hvordan andres liv kan være, hvad meningen med ens eget liv er, og hvordan man kan finde den, eller den kan ændre sig.

I "Ustyrlig uhygge" lærer eleverne at slå ned på det, der gør tekster, skulpturer og billeder til noget uhyggeligt. Forfatterne har valgt at bruge både eventyr, grafisk fortælling og noveller, der alle er meget uhyggelige; men der er også etiske overvejelser som i Mette Finderups "Døde drenge kan ikke sms'e".

Temaerne er som taget ud af hjernen på elever i 5. og 6. klasse, og de er kyndigt bearbejdet af de tre forfattere. God arbejdslyst.