En elev filmede et optrin mellem en lærer og en anden elev og lagde episoden på Youtube.

'Vi accepterer mere og mere vold'

”De børn vi har, var ikke i en almindelig folkeskole før. Det har rykket grænsen for, hvad vi finder os i”, fortæller Karsten. Han arbejder i en specialklasse og har blandt andet oplevet at få sten kastet efter sig og blive udstillet på youtube.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har oplevet alt lige fra trusler til slag. De råber, skriger, smider med ting og truer, hvis man forsøger at fastholde dem", fortæller Karsten. Han er 61 år og har arbejdet på folkeskoler og specialskoler i 38 år. Der har altid været en risiko med vanskelige udadreagerende børn, men det er blevet sværere i folkeskolen, synes han.

"Børnene er generelt blevet dårligere. Der skal mindre til, før de reagerer. Og så er det nogle andre børn vi har fået i folkeskolen nu. De var ikke her før", fortæller han.

Han kastede store sten efter mig En af de episoder, der står ud for Karsten var, da en dreng blev vred over ikke at måtte gå ud af klassen.

"Han hoppede ud af et vindue. Og da jeg kom ud, smed han store sten efter mig".

Karsten er på en folkeskole med specialrække, og de er meget bevidste om, at grove episoder skal anmeldes til arbejdsskadestyrelsen. Det blev denne episode også, ligesom forældrene blev indkaldt og der blev truffet særforanstaltninger.

"Jeg syntes i virkeligheden nok, det var lidt synd for ham. Han var jo kun 14 år", fortæller Karsten.

Anmeldelser gør en forskel: Truslen

Udstillet på youtube Karsten er ikke bange for at tage konflikter, for de er altid to lærere i specialklassen, og han er forberedt, men det er alligevel altid ubehageligt.

"Verbalt tager vi det ikke så tungt - så skal det være meget slet. Men jeg må også erkende, at vi accepterer mere og mere. Et eller andet sted synes jeg, at det er forkert. Hvorfor skal vi rykke grænsen? Vi tillader dem mere og mere. Og dem, der skal efterfølge os får det meget svært".

Generelt synes han, at han er god til ikke at tage oplevelserne med hjem. Men da han pludselig blev lagt på youtube, var det svært.

"Jeg stillede nogle krav til en elev, og så gik han amok. Det var der en anden elev, der syntes var sjovt, så han filmede os og lagde det på youtube. Det var virkelig grænseoverskridende".

Karsten henvendte sig til politiet, men fik den besked, at skolen er offentligt rum, så de ville intet gøre. Så tog Karstens skoleleder affære. Han var it-kyndig nok til at kunne finde frem til, hvilken computer filmen var oploaded fra. Så drengens forældre blev kontaktet, og faren fjernede videoerne med det samme.

"Men det ryster mig da lidt, at man ikke kan gøre noget ved det ad lovens vej. Jeg ville et eller andet sted godt have set, at politiet havde fortalt eleven, at det må man ikke. Men det skal vi åbenbart finde os i".

Karsten er ikke lærerens rigtige navn. Hans navn er kendt af redaktionen.