Debat

Juleønske:– stop prøvekaosset

Afgangsprøven.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en fuldstændig kaotisk og grotesk situation, der er opstået med bekendtgørelsen om skriftlige prøver i de fag, der som noget nyt kan udtrækkes til folkeskolens afgangsprøve. Eleverne kan komme op i skriftlig kristendom, tysk eller samfundsfag. Ingen har prøvet det før, og de eksempler på prøver, der blev udsendt et par måneder inde i skoleåret, kan umuligt være ment alvorligt. Prøv for eksempel at gå ind på Undervisningsministeriets hjemmeside og se eksemplet på prøven i kristendomskundskab.

Rygterne går på, at eksemplerne vil blive trukket tilbage, og nye vil blive udarbejdet. Hvornår sker det? Vi vil formentlig være halvvejs inde i det sidste år af elevernes skolegang. Det er en helt urimelig situation for eleverne.

Samvittighedsfulde lærere forsøger efter bedste evne at forberede eleverne til den kommende afgangsprøve, men reelt ved de ikke, hvad det er, de skal forberede eleverne til. Skal vi begynde at træne skriftlige opgaver i samfundsfag, kristendom og tysk? Hvad er det for nogle opgaver, vi skal træne dem i? Er det ikke tåbeligt at træne eleverne i nogle skriftlige opgaver, hvis faget nu slet ikke bliver udtrukket? Bliver vi alligevel ikke nødt til det, så skolen ikke »dumper«, når karaktererne offentliggøres på nettet?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Lærerne skal forberede eleverne til nogle prøver, som lærerne ikke kender. Lærerne kommer i øvrigt ikke selv til at rette prøverne og har dermed ikke muligheden for at vurdere, om prøverne er relevante i forhold til den undervisning, eleverne har modtaget.

23. september 2005 blev det politiske forlig om prøver i udtræksfag indgået. Først 30. juni 2006 - en uge inde i elevernes sommerferie - blev bekendtgørelsen udsendt, og vejledningen kom først som nævnt langt inde i skoleåret. Danmarks Lærerforening har konstant efter 30. juni forsøgt at råbe ansvarlige politikere og myndigheder op for at finde en løsning på denne helt urimelige situation for elever og lærere i folkeskolen. I sidste uge opfordrede jeg til et lynmøde mellem undervisningsministeren, KL's formand og mig selv som endnu et forsøg.

En løsning vil uden tvivl være en kærkommen julegave til eleverne og lærerne. Og en løsning på denne groteske situation vil være et tiltrængt og nødvendigt signal om respekt for den indsats, der ydes i folkeskolen.

Med håb om at det lykkes - god jul!

»En løsning vil uden tvivl være en kærkommen julegave til eleverne og lærerne. Og en løsning på denne groteske situation vil være et tiltrængt og nødvendigt signal om respekt for den indsats, der ydes i folkeskolen«