Debat

Ingen er imod fri adgang til 10. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er mærkværdigt at se, at uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, tager æren for »bevarelsen af 10. klasse« (Folkeskolen nummer 48).

Ingen har været imod at begrænse adgang til at gå på efterskole i 10. klasse. Hele regeringen og begge folketingsgrupper har hele tiden været imod at begrænse adgangen til at gå i 10. klasse.

Den løsning for 10. klasse, som Martin Henriksen er glad for, ligger ganske tæt på mit første oplæg.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Partierne er blevet enige om, at undervisningen skal »målrettes mod unge, som efter grundskolen har behov for yderligere faglig kvalificering og afklaring af uddannelsesvalg for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse«.

Den definition af 10. klasses formål ligner til forveksling det, der var regeringens oplæg, nemlig at 10. klasse skulle »målrettes elever, som har behov for yderligere faglig kvalificering og uddannelsesafklaring for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse«. Aftalen slår fast, at eleverne i 10. klasse skal have et såkaldt brobygningsforløb i to-seks uger, hvor de skal snuse til forskellige ungdomsuddannelser. En del af tiden skal benyttes til brobygning til en erhvervsrettet uddannelse.

Martin Henriksen er tilfreds med aftalen om 10. klasse. Det er jeg også, uanset at der blev mindre brobygning til erhvervsuddannelser (og dermed mere frafald), end regeringen ønskede.