Sløjd
0   784

Sløjd- og håndarbejdslærere lægger forsigtigt op til samarbejde

Der er praktiske udfordringer nok: Skoler, hvor sløjd- og håndarbejdslokalet ligger på hver sin matrikel, og lokaler, hvor høvlebænke og symaskiner kun rækker til en halv klasse. Lærere fra begge fag var i går samlet til seminar om det nye fag håndværk og design.

"Det er et paradigmeskift, at vi nu får et fag, der hedder 'håndværk og design'. Det betyder, at man aldrig kan vende tilbage til det, der var. Engang havde man i skolen noget, der hed 'taktsavning', hvor 40 elever stod ved høvlebænkene og savede i takt. Den undervisningsform ville man heller ikke drømme om at genindføre".

Ordene er læringskonsulent Uffe Bøgelund Bjerres. Han taler til en forsamling af sløjd- og håndarbejdslærere, der deltager i en workshop på Undervisningsministeriets seminar om det nye fag håndværk og design. "Det faglige samarbejde mellem håndarbejdslærer og sløjdlærer" lyder overskriften på eftermiddagens workshop.

En ældre lærer rækker hånden i vejret. Han bliver nødt til at korrigere læringskonsulentens bemærkning. "Det passer altså ikke, at de stod 40 på række. Dengang var der 30 i klasserne, og de 15 var piger, og de havde ikke sløjd", siger han. Forsamlingen griner.

I mindre grupper bliver de nu bedt om at diskutere, hvordan deres forskellige fagligheder kan bringes i spil i det nye fag. I hjørnegruppen, der tæller otte lærere fra fire forskellige skoler, har ingen endnu påbegyndt undervisningen i håndværk og design, der først bliver obligatorisk fra skoleåret 2016/17.

Artiklen fortsætter under banneret

Planer om pileflet og smykkeværksted

To kvindelige lærere fra Engholmskolen i Allerød har netop besluttet sig for at få etableret et fagudvalg, så snart de er tilbage fra seminaret.

"Vi har tænkt os at tage ejerskab, inden ledelsen kan komme med sine besparelser. Og i forhold til, at Lotte er sløjdlærer, og jeg er håndarbejdslærer, så har vi tænkt os at begynde med nogle emner, der ikke er vante for nogen af os, fx pileflet, smykkeværksted eller måske lamper", siger Jannie Lorentzen. På den måde er det produktet, der bliver bindeleddet i første omgang.

Jannie Lorentzen og kollegaen Lotte Koch-Larsen, der er sløjdlærer, frygter da heller ikke at blive ladt alene med en hel klasse, når to fag bliver til ét næste år. De regner med at kunne fortsætte med den samme struktur som i dag, hvor tre klasser er inddelt på fem hold i forbindelse med de praktisk-musiske fag.

Tag en snak og snit imens

Fra Uffe Bøgelund Bjerre lyder en opfordring til, at sløjd- og håndarbejdslærerne i den kommende tid får prioriteret at få talt sammen, så de samlet over for ledelsen kan argumentere for resurser til faget. Og et godt sted at snakke sammen er i faglokalerne.

"Lad være med at sætte jer i et hvilket som helst mødelokale, men gå fx ind i sløjdlokalet og snit i noget træ, mens I snakker. Så får man rigtig talt godt sammen", siger han, mens han imiterer at have et stykke træ og en snittekniv ved hånden.

En nyuddannet lærer fra Rødovre synes, at det er meget sjovt, men pointerer over for de andre i sin gruppe, at tiden til møder på den skole, hvor hun arbejder, i forvejen er fyldt op.

"Så jeg ville da elske at sidde og hygge-snitte nede i sløjd, men hvornår skal jeg nå det?", spørger hun retorisk.

Undervisningsministeriets seminar om håndværk og design blev afholdt i Købehavn onsdag og afholdes i dag i Aarhus. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.082 andre er allerede tilmeldt