Billedkunstlærer Sofie Krabsen mener at det vil være mest fair, hvis eleverne på hendes valgfagshold slipper for eksamen, alt taget i betragtning.

Billedkunstlærer: Næsten umuligt at forberede eleverne til prøve

Sofie Krabsen har forsøgt at gøre billedkunst til en del af nødundervisningen, men det har ikke været let. Nu håber hun på en aflysning af eksamen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det diskuteres i disse dage heftigt om det er rimeligt at sende elever til prøve i de praktisk-musiske valgfag oven på et forløb, der har været præget af forsinkede læseplaner og ikke mindst et forår præget af nødundervisning og coronarestriktioner. Men ind til videre holder Undervisningsministeriet fast i, at afgangsprøven venter forude, og i at eleverne også havde krav på undervisning i de praktisk-musiske valgfag i perioden med nødundervisning.

Ministeriet: Skolerne var forpligtet til at give nødundervisning i valgfagene

Sofie Krabsen er billedkunstlærer på Gl. Lindholm Skole i Aalborg kommune. Hun forsøgte at give sit valghold nogle billedkunstopgaver, mens eleverne var hjemsendt, men oplevede at det var mere end de kunne magte.

"Jeg gav dem, hvad jeg selv synes var en overkommelig opgave, nemlig at de hver dag skulle tage et billede med deres telefon", fortæller hun til folkeskolen.dk/billedkunst. "Min plan var så, at vi sammen skulle bearbejde billederne, når de kom tilbage til normal undervisning, så vi kunne arbejde med corona-tiden som tema. Men da vi kom tilbage viste det sig, at kun to eller tre ud af 12-13 elever havde fået taget de billeder".

Urimelige krav under urimelige forhold

Elever: Faget er ikke vigtigt

Efterfølgende har Sofie Krabsen taget snakken med sine elever om hvorfor det var så svært for dem at få lavet denne her ret lille opgave.

"Mange af eleverne sagde at de havde nedprioriteret billedkunst, mens de var hjemme" fortæller hun.

"Det havde de forskellige grunde til, blandt andet var der nogen som sagde, at de ikke mente at billedkunst var et vigtigt fag, for når de først har været til prøve, så skal de ikke bruge det til noget".

Undervisningsministeren afviser at aflyse  prøve i valgfag

En anden grund, Sofie Krabsens elever angav, var at det var for svært at overskue opgaven, fortæller hun.

"Flere var enige om at det var meget lettere at håndtere opgaver på skolen, fordi man kan få hjælp, både med det praktiske, men også med at forstå, hvad opgaven går ud på. De manglede simpelthen den nære dialog med og instruktion fra læreren".

De praktisk-musiske valgfag er hårdt ramt

Sofie Krabsen mener ikke, at det reelt har været en mulighed at undervise i faget teoretiske dele, mens man var henvist til at undervise online.

"Jeg vil vove at påstå, at der ikke er nogen, som kan undervise 7.-klasses elever i teorien til et praktisk-musisk fag i tre-fire måneder og holde dem motiverede" siger hun. "Der skal kobles noget praksis på hvis det skal give mening. Så lang tid, hvor man ikke for alvor har kunnet sparre med hinanden, ikke noget hands-on… Det kan man ikke i virkelighedens verden".

Ingen adgang til faglokalet

Billedkunstfaget fik ikke bedre forhold, da eleverne senere på foråret vendte tilbage til skolen, nærmest tværtimod, oplevede Sofie Krabsen.

"Rent praktisk har det ikke muligt at bruge faglokalet. Vi havde en del af en klasse, som brugte billedkunstlokalet i tre måneder som deres 'stamlokale'. Desuden består valgholdet af elever fra forskellige klasser, som ikke må mødes på tværs. Så var det oven i købet sådan, at man som lærer skulle sørge for kun at omgås sin egen klasse og sit eget team. Jeg var ikke en del af 7.-klasseseamet, så jeg måtte ikke undervise dem. Det lyder som om ministeriet har haft en god intention at man gerne ville have undervisning i faget under coronaen, men det har ikke kunnet lade sig gøre".

SF opfordrer minister til at droppe valgfagsprøven i år

Aflys eksamen

Sofie Krabsen ser helst, at elevernes prøve i faget bliver aflyst, men skal dog nok klare det, hvis Undervisningsministeriet holder fast i sin beslutning.

"Censor er jo bekendt med omstændighederne. Både i forhold til corona og den forsinkede undervisningsvejledning" siger hun. "Jeg kan være bekymret for at de ikke kommer til at klare prøven så godt". 

De praktisk-musiske valgfag skal ikke sjofles