”Jeg ønsker ikke på nogen måde en konflikt. Ingen har gavn af en konflikt. Mindst af alt KL. For en konflikt løser ikke den rekrutteringsopgave, vi står overfor”, siger DLF-formand Anders Bondo og tilføjer, at overenskomstforhandlingerne alligevel godt kan ende i en konflikt.

OK15: Bondo har haft første forhandling om arbejdstid

Lærernes formand Anders Bondo præsenterede i går KL's forhandlere for baggrunden for lærernes ønske om bedre arbejdstidsrammer. Han fremhævede lærernes udfordring med at opfylde folkeskolelovens krav til undervisningen og kommunernes problemer med at rekruttere lærere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes formand Anders Bondo er ikke med til alle forhandlinger om de specielle krav på lærernes område. Men lærernes arbejdstid var emnet ved det første reelle forhandlingsmøde, og her sad Anders Bondo med ved forhandlingsbordet.

OK15: Lærerne kræver tid til arbejdet

"Jeg deltager i arbejdstidsforhandlingerne, fordi det er det rigtig mange medlemmer har fokus på, og også fordi, det nok er her, vi står over for de største udfordringer", siger Anders Bondo umiddelbart efter mødet.

På forhånd har KL's topforhandler Michael Ziegler meldt ud, at KL ikke umiddelbart er interesseret i at forhandle lærernes arbejdstid. Men det forstår Anders Bondo ikke.

"Vi skal sikre, at lærerne får mulighed for at kunne løse deres opgaver. Vi står med en kæmpeudfordring med at rekruttere lærere. KL har ansvaret for at sikre en velfungerende skole, og ansvaret for, at eleverne møder dygtige lærere og lærer noget. Jeg forstår ikke, at KL ønsker at lade tingene køre videre, som de gør nu", siger Anders Bondo og tilføjer:

"Vi står i den mest alvorlige situation for folkeskolen, jeg nogensinde har set, og det bliver vi nødt til at finde en løsning på".

OK15: KL vil af med lærernes undervisningstillæg

Kommuner har rekrutteringsproblemer

Anders Bondo vil ikke i pressen beskrive forhandlingerne, men han fortæller, at han brugte mødet i dag til at ridse situationen op.

"Jeg beskrev, hvad det er, vi nødt til at tage hånd om. En udfordring er, at lærerne skal kunne varetage undervisningen på en måde, så de overholder loven. Det er der tusindvis af lærere, der ikke kan i dag. En anden er, at kommunerne skal kunne rekruttere lærere til skolen. Vi skal undgå, at vi i løbet af kort tid ender i svenske tilstande, hvor man mangler knap 40.000 lærere i dag", siger Anders Bondo og fortæller, hvordan KL's egen undersøgelse viser, at 41 kommuner svarer, at de oplever problemer med at rekruttere lærere. (Se undersøgelsen via link til højre for denne artikel)

Lærermanglen trænger sig på i 40 kommuner  

Konflikt er en mulighed

Anders Bondo mener, at hvis kommunerne ikke finde løsninger på problemerne med lærernes arbejdstid, kan det ende med, at lærerne strejker.

"Jeg ønsker ikke på nogen måde en konflikt. Ingen har gavn af en konflikt. Mindst af alt KL. For en konflikt løser ikke den rekrutteringsopgave, vi står overfor", siger Anders Bondo. "Men det her kan ende i konflikt. Det skal man være klar over. Der er klare forventninger fra lærernes side, om at der sker noget. Jeg skal indgå en aftale, som medlemmerne kan stemme ja til". 

Det er Lærernes Centralorganisation, der forhandler lærernes specielle krav med KL. Næste forhandling er planlagt til tirsdag i næste uge. Forhandlingerne skal efterplanen være færdige senest 25. februar.

Læs mere

KL's undersøgelse