65-årige Jette Mortensen har en af fire elevers forsøgspersoner til idéen om et genkendelseskamera. Hun er begejstret for de unges projekt: "Jeg bor i en stuelejlighed og er meget utryg, når nogle ringer på om aftenen. Med min smartphone vil jeg – uden at rejse mig fra min stol – kunne tjekke, om det er nogle, jeg vil lukke ind", siger hun.

Elever konkurrerer på teknologi for seniorer

Det handler om at få en idé, der kan hjælpe de ældre. Det er udgangspunktet for innovationsturneringen First Lego League i år. Fire elever fra Horsens har valgt at tage udgangspunkt i et problem, som mange ældre kan genkende.

Publiceret

First Lego league

Den skandinaviske innovationsturnering First Lego League hareksisteret siden 2000. Turneringen, der er støttet af blandt andreorganisationen First Scandinavia, Lego og Statoil, har til formålat prikke til de 10-16-åriges interesse for naturvidenskab. IDanmark deltager skoler fra Aarhus, Gentofte, Ballerup, Sorø,Bornholm, Herning, Sønderborg og Horsens samt Fyn.

 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fire elever fra 6. a på Horsens Byskole har den seneste tid tænkt på en helt anden aldersgruppe end dem selv. I First Lego League-turneringen har de fået til opgave at fremsætte en idé, der kan være til gavn for de ældres livskvalitet. 12 andre skoler i Horsens Kommuner har også sagt ja til at deltage i konkurrencen, der tilsammen tæller 15.000 skoleelever i alderen 10-16 år fra hele Norden.

Indbrudstyven smiler til kameraet Emma Banke Laugesen, Sofie Brundbjerg Barnewitz, Elena Behnfuld Ammar Nielsen og Mathias Henry Nielsen har med en hjælpende hånd fra deres lærer Marie Nielsen fået en fiks idé - overvågningskameraer. Det er der som sådan ikke meget nyt i, men eleverne blev opmærksomme på det store antal hjemmerøverier, der hvert år går ud over især ældre. Mange ældre har nemlig ikke altid lige nemt ved at genkende ansigter, og kommer derfor til at åbne op for folk, der bestemt ikke er kommet for at drikke kaffe.

Blog: Robotter kræver matematik

Men med de fire elevers idé kan antallet af hjemmerøverier mod sagesløse ældre sænkes betydeligt - det er i hvert fald grundtanken. Grundlæggende går idéen ud på, at man installerer et kamera ved den ældres hoveddør. Samtidig udstyres beboeren med en smartphone, der indeholder software til ansigtsgenkendelse. Kameraet videresender billedet til telefonen, der fortæller den ældre, hvem der forsøger at komme ind. Desuden kan den ældre gennem enten en trådløs forbindelse eller en ledning åbne og låse døren fra sin stol. 

Med bredt fokus Lærer Marie Nielsen mener ikke kun, at det er eleverne, der bliver sat på en opgave. Det gælder også de lærere, der tilbyder deres hjælp.

"Konkurrencen stiller store krav til elevernes evner til at arbejde selvstændigt, fordi de selv skal stå for at bevare overblikket over projektet. Hvorvidt det lykkes, afhænger blandt andet af, hvor gode vi som lærere er til at balancere mellem at lade eleverne køre løbet selv og give dem en hjælpende hånd", siger hun.

I morgen, lørdag den 10. november, finder både elever og lærere for alvor ud af, om de har ramt en fornuftig løsning. Da skal slaget om den bedste idé fra Horsens Kommune stå, når de lokale First Lego League-finaler finder sted. I Horsens foregår det i år på professionshøjskolen Vias campus. Der er tilsvarende finaler ni steder i Danmark i morgen. De mange innovative elever kæmper lokalt om en plads i den skandinaviske finale, der finder sted i Oslo den 1. december.

 

Læs mere