Bredt forlig om frit skolevalg

Folkeskoleforligskredsen har vedtaget en modificering af det frie skolevalg, så sårbare klasser i fremtiden bliver beskyttet.

Publiceret Senest opdateret

FAkta: Træder i kraft til august

Regeringen vil fremsætte lovforslaget i slutningen af marts.Lovforslaget vil også følge op på afsnittet i kommuneaftalen for2012 om frit valg af specialundervisning. Lovforslaget vil såledesindeholde en bestemmelse, der indebærer, at skolekommunen ikke kanhenvise en elev til et mere vidtgående tilbud, end bopælskommunenhar visiteret eleven til. Lovforslaget vil også indeholde enændring, hvorefter kommunalbestyrelsens særligebefordringsforpligtelse over for elever med sygdom eller handicapopretholdes inden for rammerne af det, eleven er henvist til afbopælskommunen.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. august2012.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra august 2012 er det frie skolevalg permanent, men med modificeringer i forhold til nu. Det er vedtaget af folkeskoleforligskredsen, der består af Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Udsatte klasser skal i højere grad have mulighed for at sige nej tak til nye elever i sårbare klasser. Kommunalbestyrelserne får mulighed for med politisk begrundelse i enkelte tilfælde at suspendere det frie skolevalg.

Ny lov om frit skolevalg berører elever med behov for specialundervisning

Ministeren er tilfreds med forliget.

"Jeg er glad for, at der er bred enighed om, at det frie skolevalg skal videreføres, så forældrene kan vælge den skole til deres børn, som de synes bedst om. Vi har dog også lyttet til de problemer, der enkelte steder findes lokalt. Derfor har vi givet kommunerne mulighed for i helt særlige tilfælde at kunne suspendere det frie valg, så en klasse, som i en periode er særligt sårbar, kan få ro til at komme tilbage på sporet", siger Christine Antorini i en pressemeddelelse.

Det frie skolevalg bliver permanent

Forpligtede til underretning

Udover beskyttelse af sårbare klasser bliver der i den nye lov i højere grad lagt fokus på de børn, der ofte skifter skole. Noget som en evaluering af det frie skolevalg i februar viste var et problem.

"Det kan - som udvalget anbefaler - for eksempel gøres ved at tydeliggøre for skolelederne, at de er forpligtede til at foretage en underretning i forbindelse med skoleskift, hvis det vurderes at være i strid med barnets tarv," siger Christine Antorini.

 

Læs mere

RAPPORT: EVALUERING AF FRIT SKOLEVALG