Vaniljesukker

Madkundskabs-hacks #1: Vaniljesukker

Små tips til madkundskab - denne gang mit totale yndlingskrydderi.

Publiceret Senest opdateret

Totalt yndlingskrydderi!

Det burde ikke hedde, at noget er ”pebret”, hvis det er dyrt. Det burde hedde ”vaniljet”.

For vanilje er skidedyrt. Med en kilopris på ca. 3.260 kr. er vanilje næsten lige så dyrt som sølv.

Madkundskab-hacks er mine bud på alverdens hacks, som kan give alverdens besparelser såvel økonomiske som didaktiske.

Derfor

Nu er det ikke, fordi jeg bruger mange vaniljestænger i min undervisning. Det dræber simpelthen budgettet for hårdt. Men jeg anvender utrolig meget vaniljesukker i bagning. Elsker det – og det gør mine elever også!

Jeg ender faktisk med at bruge en del penge på vaniljesukker i løbet af et skoleår.

Jeg oplever tit, at folk bare smider vaniljestængerne ud – og det er dumt. Jeg gemmer mine stænger eller spørger på Aula efter brugte stænger. Hviiiis man nu kunne tilrane sig disse fantalastiske stænger i madkundskab, er der en skilling at spare. For vaniljesukker er faktisk også en smule ”vaniljet”.

Du betaler rask 12-20 kr. for ca. 100 g vaniljesukker i supermarkeder og 80-100 kr. for større bøtter ved større grossister. Derfor laver jeg mit eget vaniljesukker hjemme og i undervisning.

Vanilla planofolia orchidaceae

Der er en grund til, at vaniljestænger og vaniljesukker dyrt.

Denne tropiske plante har med sin oprindelse i Mexico en besværlig vækst med globale udfordringer og en lang rejse til vores køkkener. Derfor den høje pris. Du finder også vanilje på Tahiti, Reunion og Madagaskar. Alle øer i det tropiske plantebælte. 

Det tager planten ca. fem år gammel, før den begynder at blomstre. Som så mange andre planter, udvikler blomsten den spiselige del. Blomsterne har et kort tidsrum, hvor de er åbne og skal bestøves manuelt. Lykkes det, vil der kunne udvikle sig en lang og tynd grøn frugt, som bliver til vaniljen. 

Herefter følger et langt og krævende efterarbejde. Først skal vaniljefrugten i varmt vand i få minutter, og bliver dernæst pakket ind i et par dage. Så skal vaniljestængerne skiftevis dagligt soltørres og pakkes ned i svedekasser i op til tre måneder. Altså en arbejdsintensiv proces, som liiige sluttes af med en rejse om jorden til danske køkkener. 

Opskrift

Ja, hvis man da kan kalde det for det?

Vaniljegelato

Hvis jeg eksempevi har lavet en god vaniljegelato, fisker jeg stængerne op ad cremen, skyller dem og tørre dem i en dags tid på køkkenrulle. Herefter smider jeg dem i et patentglas med megen sukker. Her lader jeg dem ligge og trække i et par uger.

Skal det gå hurtigt, smider jeg stængerne og ca. 100 gram sukker i en minihakker/blender og giver det en omgang = vaniljestangen bliver fordelt med sine små smukke sorte korn i sukkeret. Men jeg oplever bare, at jeg vaniljestang afgiver mere smager og aroma til sukkeret gennem længere tid, hvis stangen forbliver hel. Sukkeret så at sig ”trækker” med vaniljen og optager langsomt smag og aroma = hjemmelavet vaniljesukker.

Således det første indslag af madkundskabs-hacks.

Vaniljesukker og lidt forråd.

Skulle du have nogle gode indslag, skal du være velkommen til at skrive til mig på christian@domesticscience.dk. Så kan det være at jeg kan passe det ind i kalenderen af blogindlæg:-)

Madkundskabslige hilsner

Christian

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at dele sine refleksioner i indlæg, deltage i debatten på det faglige netværk samt være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: 
christian@domesticscience.dk