Primitiv kogekunst

At tænke og undervise grønt er ikke kun for biologilærere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dorte, er du sikker på, at jeg ikke brænder mig på de her brændenælder, hvis jeg rører ved dem uden handsker på? Der grines og fjantes, og Dorte smiler og ryster på hovedet og svarer, at hvis de er hakket ordentligt, kan de ikke brænde mere.

Dorte Nielsen er biolog og ansat på Kalvebod Naturskole. Her lærer hun børn fra hele København om naturen, dyrene og planterne. Men i dag er det ikke børn, hun underviser. Det er ti lærere, hun har på kursus.

Kurset hedder grøn madlavning og naturværksted, og det er fortrinsvis husgerningslærere og natur/tekniklærere, der er tilmeldt.

Dagen begynder med en inddeling i hold. Der skal laves et overdådigt måltid bestående af brændenældesuppe, urtefrikadeller med mælkebøttesalat og pizza. Desuden skal kursusdeltagerne bage brød, kærne smør og lave ost og gelé, men først skal de samle urter til madlavningen. Efter frokost skal der flettes med pil og skæres pilefløjter og træskeer.

Hele formiddagen foregår udendørs. Stenovnen skal varmes op, og der skal graves mudder til at tætne ovnen med, når pizzaen og bollerne er kommet i. Nogle af køkkenholdene rykker dog indendørs, fordi det blæser så kraftigt, at urterne flyver væk, når man prøver at hakke dem.

Kalvebod Naturskole har til huse i nye lokaler i en bjælkehytte med højt til loftet og store panoramavinduer ud til Amager Fælled. Skolen er en del af Naturcenter Vestamager og tilbyder lærerkurser og aktiviteter, der kan supplere undervisningen på skolen. Der er også mulighed for at komme på primitive overnatningsture i skoven med en hel klasse. Der kan lånes telte, gryder og værktøj på Naturskolen.

Det er Københavns Kommunes Uddannelses- og Ungdomsforvaltnings udviklingsafdeling, der står bag initiativet til skolen.

Man kan få mere at vide om skolens aktiviteter og kurser på Internettet på adressen: http://www.tic.dk/ks/indsatsomraader/groenskoledhs

Powered by Labrador CMS