Blog

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Blog

Perlekunst i nærmiljøet - streetart på 4.årgang

Streetart, der spreder glæder

I december, hvor alt er mørkt og koldt, er 4.årgangs fokus at sprede glæde og grin med deres små perleplader, som skal ud og leve i nærmiljøet. De er ikke meget for at sige farvel, men det er en del af streetart og landart. Ingen ejer værkerne længere og de er i beskuerens magt.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens billedkunstrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Sarah Urgaard er Folkeskolens billedkunstrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: sarahurgaard@live.dk

Vi er i gang med et streetart forløb. Det er et forløb, som er valgt og inddraget i årsplanen på demokratisk vis, div. eleverne har haft stor indflydelse på temaet og form. De har ikke styret indholdet, men de har været en del af valgene. En af eleverne har sågar forberedt et lille oplæg, som han skal undervise sine klassekammerater i. Han brænder for faget og har en forkærlighed for graffiti, så selvfølgelig opfordrer jeg ham til at være involveret i processen, hvilket han med stor begejstring har taget i mod.

En lille corgi viser numse til modtageren. Man kan da ikke undgå at smile lidt, når man går forbi Mårvænget.

Vi er startet med en lille fordybelsesopgave, hvor eleverne først skulle summe på temaet "at sprede glæde og grin". De har arbejdet individuelt helt fra starten, og det præger også deres værker. De er meget individuelle og kan fortolkes meget individuelt. Den fælles refleksionsproces, som ofte er med til at ensrette og nogle gange af- og bekræfte, eller lige frem legitimere deres idéer, fjernede jeg helt denne gang. Jeg ville have, at de uden påvirkning, skulle skabe en lille værk, hvor de som afsender, skabte noget, som de mente en modtager ville blive glad af at se. Det betyder først og fremmest, at de har valgt at lave noget, som de selv ville blive glade af.

Da de hver især havde samlet inspiration fra nettet skulle de i gang med et godt stykke gammeldaus' ternetpapir. Benspændet var den kvadratiske perleplade, som de hver skulle arbejde indenfor. Desuden måtte den ikke være mindre en 10x5 rækker høj/bred. De tegnede pladen af, og idenfor firkanten tegnede/designede de deres "spred glæde"-værk med krydser/firkanter og farver.

Derefter gik de i gang med perlerne. Ud af dem kom der fine glade værker, som de mente kunne sprede glæde hos beskuerne. De var ikke meget for, at deres lille værk skulle ud i verden, de ville meget hellere have den med hjem, men det var altså ikke en mulighed. (De der ville, måtte gerne lave en ekstra magen til, som de kunne tage med hjem.)

Vi brugte 4 lektioner på alt fra inspiration, design og praksis proces. I går tog vi jakker og huer på, og begave os udi det frostklare vejr med vores små værker og elefantsnot. Rundt i vores nærmiljø placerede eleverne deres små værker, og tog billeder undervejs.
Vi snakkede om, hvordan vi ikke kan undgå, at nogen tager de små værker, og at vi selv må huske, at værdsætte og kun beundre den kunst vi ser i gadebilledet, og efterlade det, så den næste også kan nyde det.


Be You! En kærlig opfordring til modtageren.
Med tilladelsen fra det lokale supermarkede, kom der en lille hund op ved hunde-holde-pladsen.
Hvis du går forbi træet, er der en lille kat i øjenhøjde.
SMIL! Du er i Brøderup! <3
Hjerter ved en hjertestarter, for at tiltrække opmærksomhed.
Fart over feltet - ikke her!