SF
1   14

SF før reform-forhandlinger: Skoler skal selv bestemme understøttende undervisnings skæbne

Forligspartierne mødes her til eftermiddag for at diskutere regeringens skoleudspil. I SF har regeringens skoleudspil fået partiet til at justere sin politik. Skolerne skal helt kunne fjerne den understøttende undervisning, lyder det nu fra SF.

Regeringen vil skære en stor del af den understøttende undervisning væk fra elevernes skemaer - i snit tre lektioner om ugen.

Til gengæld skal skolerne ikke længere have mulighed for at bruge folkeskolelovens paragraf 16b, som halvdelen af skolerne ellers bruger i dag til at fjerne en del af den understøttende undervisning til gengæld for timer med to voksne, lyder forslaget fra regeringen.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Det indeholder SF's forslag også

- Læreruddannelsen skal være 5-årig med et femte praksisår på reduceret tid for nyuddannede lærere.

- Et loft på 24 elever i klasserne

- Partiet ønsker en overenskomst til lærerne med et undervisningsloft på 25 lektioner. Partiet ønsker desuden, at beskæftigelses- og undervisningsministeren opfordrer kommunerne til at indgå lokalaftaler med de lokale lærerkredse, indtil der indgås en central arbejdstidsaftale

- Skoler skal have lov til at undlade at give eleverne standpunktskarakterer

- Forsøg med folkefriskoler, hvor skolerne skal have samme frihedsgrader som fri- og privatskolerne. Skolerne må derfor eksempelvis undlade at benytte nationale test. Men de må ikke tage imod brugerbetaling

Forligspartierne er her til eftermiddag indkaldt til de første indledende forhandlinger om udspillet. Med til forhandlingerne har SF taget en justering af deres skolepolitik.

Partiet har længe ønsket at gøre det lettere for skolerne at benytte paragraf 16b, så paragraffen modsat i dag ikke kræver helt særlige pædagogiske hensyn. Nu vil SF lade skolerne bruge paragraffen til helt at komme af med den understøttende undervisning.

"Nu er vi gået længere i vores ønske om at udvide 16b. Skolerne skal have frihed til helt at råde over den pulje, der er sat af til understøttende undervisning. Det vil sige, at de skoler, som er glade for den understøttende undervisning, kan fortsætte som i dag. Mens skoler, der vurderer, at de har brug for to-voksen-timer, kan gøre det", siger partiets undervisningsordfører Jacob Mark.

Folkeskoleloven foreskriver i dag ikke, at skolerne skal bruge et bestemt antal timer på understøttende undervisning. Men loven kræver, at skolerne efterlader mindst én time om ugen til de understøttende timer.

Betyder jeres nye forslag, at der slet ikke behøver at være noget tilbage af den understøttende undervisning?

"Man vil kunne konvertere al understøttende undervisning, såfremt det bliver brugt på understøttende ordninger, som to-voksen-timer er", siger Jacob Mark.

SF foreslår ikke længere 2,5 timer kortere uger

Men det er ikke den eneste forskel i forhold til partiets skolepolitik. Indtil i dag har partiet forslået at reducere skoleugen med 2,5 timer til forskel fra regeringens 1,8 timer.

"Det foreslår vi ikke længere i erkendelse af, at tiden ikke er til, at vi skal sidde og styre alting på Christiansborg".

Ideen til den nye kurs kom, da regeringen præsenterede sit forslag om at oprettet én selvstyrende folkeskole i hver af landets 98 kommuner.

"Det er en god ide at give mere frihed til skolerne, men det må også være et mål i sig selv at give alle folkeskoler mere frihed. Vi har fået lidt kritik for ikke at ville gøre skoledagen kort nok. På denne her måde får skolerne stor frihed til at selv at bestemme længden", siger han.

Betyder lanceringen af jeres nye skoleudspil på dagen for de første forhandlinger, at I ikke forventer at blive enige med regeringen?

"Jeg var ret forundret, da jeg læste regeringens udspil, når vi har en minister, som har slået sig op på at være frihedsminister, og så laver man et udspil, som efter min opfattelse vil styre skolerne mere stramt ved at tilføje flere fagtimer og indskrænke 16b".

"Det kom bag på mig, og det vil jeg forsøge at ændre på. Men hvor meget vi kan få i gennem, er jeg i tvivl om".

Radikale vil tilføre penge til flere lærere

I fredags præsenterede de Radikale også et nyt skoleudspil ved partiets landsmøde.  Her fortalte partiets formand Morten Østergaard, at partiet vil afsætte flere timer til flere lærere i folkeskolen.

"Vi vil give folkeskolen en saltvandsindsprøjtning på én milliard. Det svarer til 1800 flere lærere. Give dem bedre tid at forberede sig. Bedre tid til at realisere målsætningen om varieret undervisning", lød det ifølge Ritzau fra Morten Østergaard.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ