Specialundervisning
1   636

Elever skal afkode nonsensord i den nye ordblindetest

Den nye ordblindetest tester elevens evne til at omsætte bogstaver til lyd og til at sætte lydene sammen. Det sker ved hjælp af to typer opgaver, som begge består af nonsensord. Forskerne bag testen anbefaler på det kraftigste, at en testvejleder med kendskab til læsefaglighed bistår eleverne med testen.

At læse består af to dele: At afkode ordene og at forstå teksten. Den nye ordblindetest, som Undervisningsministeriet i disse dage præsenterer på regionale møder, tjekker den første del.

"Eleven skal igennem to opgaver. I den ene læser eleven nonsensord og skal finde det ord, der lyder som et rigtigt ord. For eksempel skal eleven skelne mellem nilmæ og næmli, hvor det sidste er rigtigt. Det er ganske vist ikke stavet korrekt, men hvis man omsætter bogstavlydene til standardlyde, lyder det som et rigtigt ord", fortæller lektor Mads Poulsen, der har været med til at udvikle testen på Center for Læseforskning på Københavns Universitet.

"Hvis eleven har meget svært ved denne opgavetype, tyder det på, at han har vanskeligt ved bogstavlyde og ved at sætte lydene sammen", siger Mads Poulsen.

Eleven hører også nonsensord

Artiklen fortsætter under banneret

Testen kan anvendes fra 3. klasse og til universitetsniveau, og hvis eleven ligger under en given grænseværdi, tyder det på, at han er ordblind.

"Eleven læser en række opgaver med nonsensord, og hvis han scorer meget lavt, er han sandsynligvis ordblind", siger Mads Poulsen.

I den anden opgavetype hører eleven en række nonsensord og får igen nogle valgmuligheder.

"Eleven skal vælge den stavemåde, som svarer til udtalen af nonsensordet. Hvis han hører "obilm", skal han vælge obilm og ikke oblim".

Testvejlederen skal kende til læsning

Det tager cirka 20 minutter at gennemføre den digitale test, som i princippet selvinstruerende. Men afhængig af elevens alder skal der være en testvejleder til stede, som sikrer, at testen foregår rigtigt, og at eleven arbejder koncentreret med opgaverne.

"Vi anbefaler kraftigt, at testvejlederen har gode læsefaglige kompetencer, så hun kan se, om testen går rigtigt for sig, og derefter kan vurderer resultatet. På en skole kan det for eksempel være læsevejlederen. Hvis eleven scorer meget lavt, tyder det på ordblindhed, og læsevejlederen vil vide, hvilken indsats der skal til for at hjælpe eleven", siger Mads Poulsen.

De to første regionale møder er afholdt, og de to sidste foregår i næste uge i henholdsvis Aalborg og Horsens.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt