Debat

Ønskes: en overenskomst, vi kan sige ja til

Der er lagt op til en spændende og udfordrende overenskomst. Vil du være med til at diskutere kravene, så deltag i medlemsdebatten

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Medlemsdebatten om Overenskomst 08 skal løbe af stablen inden sommerferien. Hovedstyrelsen har arbejdet med oplægget på fem møder siden december 2006, og to gange har kredsformændene være inddraget i debatten. Nu er det medlemmernes tur. Oplægget vil blive sendt ud med Folkeskolen sidst i april. Det er op til kredsene at beslutte, hvordan den lokale medlemsdebat formelt skal arrangeres.

Resultatet af debatten bliver meldt ind til foreningen via kredsene, og hovedstyrelsen kan så tilrette kravene, inden det i september er kongressen, der træffer den endelige beslutning om, hvilke krav vi skal gå til forhandlinger med. Går alt efter planen, skal alle forhandlingerne om Overenskomst 08 være afsluttet i februar 2008 for at træde i kraft 1. april 2008.

Medlemsskaren i foreningen er stor. Langt den største gruppe er de medlemmer, der underviser i folkeskolen. Det er også dem, det udsendte oplæg primært henvender sig til. Det betyder dog ikke, at vi har glemt de andre medlemsgrupper.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Sideløbende med medlemsdebatten om det udsendte oplæg afholder foreningen en række møder med de tillidsrepræsentanter eller de faglige foreninger, der repræsenterer medlemmer, der har særlige funktioner i folkeskoler, og medlemmer, der har andre arbejdspladser. På den måde mener vi, at alle medlemsgrupper får mulighed for at diskutere deres specielle krav. Det drejer sig om specialunderviserområdet, Ungdommens Uddannelsesvejledning, lærere på statsområdet, medlemmer på CVU og medlemmer på social-og sundhedsuddannelsen (sosu).

Uanset hvilket område man kommer fra, vil forbedring af reallønnen uden tvivl stå øverst på kravlisten.

Vi skal have en lønudvikling, der ikke halter bag efter den, der er aftalt på det private område. I henhold til foreningens lønpolitik vil spørgsmålet om lokal løndannelse blive et af overenskomstens problematiske temaer. Vi ønsker ikke lokal løndannelse til basisstillingerne i folkeskolen. KL har det omvendt. Den har et klart ønske om, at alle kommunalt ansatte skal være underlagt lokale lønforhandlinger.

Det andet store tema er arbejdstidsaftalen for folkeskolen.

Resultatet af den aktuelle konflikt på sosu-området vil få stor betydning for overenskomstforhandlinger om arbejdstid. Arbejdsgiverne på både statens og de kommunale områder går efter så få centrale bindinger som muligt, hvor vi ønsker aftaler, der sikrer en sammenhæng mellem undervisning og forberedelse.

»Vi skal have en lønudvikling, der ikke halter bag efter den, der er aftalt på det private område«»Uanset hvilket område man kommer fra, vil forbedring af reallønnen uden tvivl stå øverst på kravlisten«