Styrelsen for Patientsikkerhed kan påbyde en kommune for en bestemt periode at fastsætte restriktioner i form af krav om PCR-test, før elever og lærere kan møde i skole.

Styrelse kan pålægge krav om PCR-test for at møde i skole

Lukning af en skole eller krav om PCR-test før elever og lærere kan møde i skole. Det er nogle af de muligheder, som Styrelsen for Patientsikkerhed har for at stoppe smitte på skoler. Indtil nu har styrelsen givet 22 påbud til skoler. Alle skoler er placeret i Østdanmark.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Styrelsen for Patientsikkerhed har indtil videre givet 22 påbud til 20 skoler, herunder fire til ungdomsuddannelser. To skoler har altså fået to påbud. Alle påbuddene er givet til skoler i Østdanmark.

Sådan lyder den foreløbige optælling fra styrelsen over, hvilke coronapåbud der er givet til skoler.

I grundskolen er der som udgangspunkt blot en kraftig opfordring til at blive testet to gange om ugen, men på nogle skoler kan den kraftige opfordring blive afløst af et påbud om en negativ PCR-test for at kunne møde på skolen.

Styrelsen for Patientsikkerhed kan påbyde en kommune for en bestemt periode at fastsætte restriktioner for eller forbud mod adgangen til en eller flere skoler i enkelte kommuner.

Østrig: Ingen adgang uden coronatest gælder både elever og lærere

Sådan udløses et påbud

Påbud om PCR-test på skoler kan ske, når der er flere smittetilfælde på en skole, lyder forklaringen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

"Den pågældende type af påbud med restriktiv adgang anvendes normalt, når der er er flere smittetilfælde blandt både medarbejdere og elever fordelt på forskellige klasser. Et sådant påbud gives på baggrund af en konkret sundhedsfaglig vurdering", lyder forklaringen i en mail til folkeskolen.dk fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

"Denne form for påbud vurderes at være et af de mindre indgribende påbud, da skolen ikke lukker i mange dage. Formålet er at bryde smittekæder ved at identificere personer, der på tidspunktet for restriktionen er positive, og herved tilstræbe at bryde igangværende smittekæder. Alternativet ville være at lukke skolen helt ned for en periode".

Styrelsen oplyser, at det er kommunen, der modtager et påbud, som har ansvaret for, at restriktionerne overholdes.

København: Test på folkeskolerne koster over en halv million kroner om ugen

Skolelederformand: Påbud kan være svære at håndtere på skoler

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal mener, at et påbud gør hverdagen besværlig.

"Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have så mange børn som muligt på skolen, men det giver altså nogle udfordringer, hvis nogle børn ikke kan komme i skole enten, fordi de ikke vil testes, eller fordi forældrene ikke ønsker, at de skal testes", siger Claus Hjortdal og fortsætter:

"For skolerne ville det være lettere, hvis man lukkede skolen og indførte fuld fjernundervisning. Det her bliver en mærkelig hybrid, hvor skolelederne skal agere politimænd overfor børn og forældre".

"Det gør en stor forskel, at der nu er tale om krav og ikke bare en opfordring, som tilfældet er i andre kommuner. Og jeg forstår jo godt, at man gerne vil gøre bugt på smitten, men de giver altså en besværlig hverdag på de skoler, som må indføre krav om test", siger Skolelederforeningens formand og konkluderer:

"Det er så svært, når man vælger at sige skal i sager som den her. Det er jo altså børn, vi har med at gøre".

Brøndby Strand Skole: Overkommeligt påbud

Brøndby Strand Skole er en af de skoler, som har prøvet at modtage et påbud om, at elever og lærere skal have en negativ PCR-test for at møde på skolen.

Påbuddet var gældende i syv dage og blev givet i den uge, hvor Kristi Himmelfart faldt. Derfor var det ikke så svært for skolen at håndtere, fortæller skoleleder Rikke Rubek Jørgensen.

"Det har ikke været nødvendigt at iværksætte nogle former for nødundervisning. Det drejer sig reelt om tre skoledage, og var er i dialog med de forældre, hvor børnene var hjemme", siger skolelederen fra Brøndby Strand Skole og forklarer desuden, at man på skolen besluttede, at det ikke var nødvendigt at kontrollere elevernes testsvar:

"Hvis der kommer et barn i skole og fortæller, at de aldrig er blevet testet, så ringer vi hjem til forældrene. Og som regel er de jo alligevel blevet testet. Er de ikke, så beder vi dem om at blive testet", siger skolelederen.

Ishøj skærper reglerne for hjemsendelse af hele klasser